Добре, хоч зрідка Держстат повідомляє про чергову перемогу: яйця, мовляв, подешевшали на кілька копійок після нещодавнього — перед Великоднем — подорожчання на понад 117%. Експерти знаходять пояснення такій динаміці, мовляв, зросли ціни на зерно — основний компонент собівартості виробництва м’яса птиці та яєць... А ще сезонним фактором.

Не менш авторитетні слова заступника міністра економіки Тараса Качки. Він стверджує, що в Україні «ціни на продукти харчування підтягуються до світового рівня»!.. Не європейського навіть. Світового!

Відтак, за словами посадовця, доки вартість овочів, м’яса та інших продуктів не зрівняються із середньостатистичними цінами в інших країнах, цінники в Україні зростатимуть. Тільки після цього процес подорожчання почне сповільнюватися.

Чим пояснити таку дивну закономірність — чому мають зрости ціни, а не статки! — у міністерстві не пояснюють.

Тим часом посадовець констатує, що «борщовий набір» за останні місяці значно набрав у ціні. Особливо подорожчали п’ять складових. Це буряк, що додав 62,8% вартості — один кілограм у середньому коштує 8,8 грн.

На 41,38% подорожчала капуста — до 7,38 грн за кілограм. Цінники на моркву зросли на 5,1% — до 8,2 грн за кілограм. Також від початку року значно подорожчали масло, курячі яйця, м’ясо, сметана.

Про хліб, часник, сало та традиційну чарку, без яких борщ — не борщ, сором’язливо промовчимо. А Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вже пропонує підвищити мінімальні ціни ще й на алкоголь та готує проект відповідної постанови.

Державна служба статистики повідомляє. Серед бакалійних товарів з квітня минулого року по квітень нинішнього подешевшало лише пшоно: на 16,0% — до 18,42 грн за кг.

Гречана крупа подорожчала на 15,8% (41,02 грн за кг); рис — на 13,7% (до 26,61 грн за кг); манна крупа — на 28,9% (до 17,65 грн за кг); ячна — на 31,2% (до 15,13 грн за кг).

Ціна хліба пшеничного з борошна вищого ґатунку у квітні цього року в середньому по країні становила 29,51 грн за 1 кг (на 20,9% більше, ніж роком раніше); хліба пшеничного з борошна першого ґатунку — 23,50 грн за 1 кг (на 18,3% більше); хліба житнього та житньо-пшеничного — 24,48 грн за 1 кг (на 16,7% більше); батона — 16,11 грн за 0,5 кг (на 15,6% більше).

Тим часом журналісти порівняли вартість продуктового кошика на тиждень у Польщі та в Україні. Цікаво, Польща — це вже світ, з яким ми повинні зрівнятися в цінах, чи не зовсім?

Ціни на продукти виявилися майже однаковими в обох країнах. А от доходи українців і поляків значно відрізняються. Не повірите, але не на нашу користь.

Зазначимо, що середня заробітна плата в Польщі значно вища, ніж в Україні: 4,5 тис. злотих — 33 тис. грн. Отже, поляки витрачають на продукти харчування не більш як 20% доходу.

Тож, як бачимо, ціни вже, як у Польщі! Пора вирівнювати зарплати?

І насамкінець. За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, однією з основних причин різниці в українських і польських цінах є система оподаткування. У Польщі середній розмір ПДВ на товари продуктової групи — 5%, у нас — 20%.

Підсумовував Віктор БОНДАР.