На знімку: під час урочистостей на горі Маківці в Карпатах.

Найзапекліші бої тут тривали з 29 квітня по 4 травня 1915 року між австро-угорськими та російськими підрозділами. Українські січові стрільці зуміли витримати шалений натиск переважаючих сил росіян і зірвали плани противника, що дало змогу 55-й австро-угорській дивізії виконати стратегічні завдання.

До Меморіалу Українських січових стрільців, які вписали героїчні сторінки в історію Першої світової війни, поклали квіти та запалили лампадки.

На Маківці відбулося й народне віче та театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору». Громадська організація «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» на місці героїчних боїв провела реконструкцію подій сторічної давності.

Глядачам продемонстрували автентичну зброю — австрійську гірську гармату, кулемети, гвинтівки. Театралізоване свято на Маківці впродовж останніх років уже стало традиційним.

«Невипадково європейські та українські історики порівняли героїчний вчинок січових стрільців з легендарними фермопільськими подіями, як приклад протистояння маленької країни проти величезної деспотії, яка рухалась зі сходу. Тоді вдалося силами трьохсот воїнів відстояти демократію й усе те, що пізніше стало надбанням європейської цивілізації. Через багато років це саме повторили українці на горі Маківка. Пишаємося вчинком наших земляків. Сьогодні ми стоїмо перед тією саме загрозою, що рухається зі сходу», — наголосив під час віча заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Фото Львівської ОДА.