Музей історії міста галереї «Єлисаветград» у Кропивницькому та Державний архів області започаткували серійне видання, яке допомагатиме краєзнавцям, любителям історії, студентам, школярам і всім охочим орієнтуватися в морі інформації щодо біографій визначних діячів рідного краю та пам’ятних дат історії Кіровоградської області.

Кожен випуск планують присвячувати окремій темі або особі. Він складатиметься з переліку документів, фотокіноматеріалів та предметів з відповідної теми, які зберігаються в державних архівних та музейних установах, у бібліотеках, у громадських та приватних музеях області. Перелік ілюструватимуть фотографіями найцікавіших матеріалів.

«Такий підхід дасть можливість ввести до наукового обігу багато нових документів та фотоматеріалів, значно розширить наші знання і, можливо, скорегує деякі усталені точки зору, — переконаний ініціатор акції, власник галереї «Єлисаветград», радник голови обласної ради Микола Цуканов. — Усі документи «без політичної доцільності» — так можна коротко охарактеризувати головний принцип підбору матеріалів для збірок серії».

Героєм першого випуску став видатний земляк, новатор сільськогосподарського виробництва, двічі Герой Соціалістичної Праці Олександр Васильович Гіталов (на знімку).

Видаватимуться довідники за кошти Благодійного фонду «Щаслива дитина — квітуча Україна». Охочі підтримати проект можуть переказати кошти на його рахунок.

Фото надано Миколою Цукановим.