Уже найближчим часом буде завершено процес погодження концепції «Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021— 2025 роки», документ буде винесений на затвердження Кабінету Міністрів і спрямований до Верховної Ради України, заявив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Попередня п’ятирічна космічна програма діяла до 2017 року. Проект концепції нової протягом осені минулого року розробили у Мінстратегпромі, а в січні цього року документ затвердили на засіданні Кабінету Міністрів. Як нам повідомила начальник департаменту комунікацій Мінстратегпрому Олеся Тупчієнко, ще 9 квітня концепція програми була «оприлюднена на вебсайті міністерства для консультацій із громадськістю, і зараз іде збір зауважень і пропозицій».

— Сподіваюся, в результаті виконання програми Україна матиме на орбіті своє угрупування супутників дистанційного зондування Землі з розрізненням до 50 сантиметрів, — каже віце-прем’єр Олег Уруський.

— Програма передбачає, що буде досягнуто три основні мети, — розповідає голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Володимир Тафтай. — Це — створення системи легких супутників для дистанційного зондування землі.

Маємо, зокрема, вирішити проблему самостійного виведення супутників у космос. По-друге, створення ракети середнього класу. По-третє, реформування підприємств галузі з тим, щоб вивести їх із кризового стану. Також ключове завдання — побудова ракетно-космічних комплексів.

Основний виробник супутників — КБ «Південне». Наземний сегмент управління супутниками та збору даних готують спеціалісти Національного центру управління та випробування космічних засобів. Ще 21 квітня в Центрі пройшла робоча нарада з приводу стану готовності наземного сегменту космічної системи «Січ-2-1» («Січ-2-30»). Але перший із групи супутників на орбіту виведе підприємство Ілона Маска — SpaceX.

— Приємно повідомити, що після десятирічної перерви Україна планує вже у грудні цього року запустити космічний апарат «Січ-2-1», — розкриває найближчі плани віце-прем’єр Олег Уруський. — — Супутник дасть змогу відпрацювати систему управління космічними апаратами, а також матиме прикладне значення для багатьох наших міністерств і відомств.
— «Січ-2-1» уже зібраний. Але потрібно провести низку додаткових випробувань, — говорить голова ДКАУ Володимир Тафтай.

Програму фінансуватимуть як за бюджетні кошти, так і гроші приватних інвесторів. Передбачається, що з держбюджету йтиме 3 млрд грн на рік. Окрім того, запуск апарату «Січ-2-1» коштуватиме майже два мільйони доларів.

Проте ці витрати себе повністю виправдовують. Супутники дадуть змогу налагодити власні навігаційні та супутникові системи. Провадити фундаментальні наукові дослідження. Нарешті, космічні програми — це науково-технічний прогрес.

Величезне й соціально-економічне значення програми. Вони додадуть замовлень нашим високотехнологічним підприємствам ракето-космічної галузі. Крім її флагманів — КБ «Південне», ВО «Південмаш», це ще столичні «Арсенал» і «Київприлад», «Мотор Січ», «Хартрон», ПАТ ЧЕЗАРА (Чернігів) і півтора десятки інших великих підприємств. А кожне робоче місце в галузі автоматично створює 20 нових робочих місць на підприємствах-суміжниках.

Для довідки.

Україна входить до п’ятірки країн, що мають космічні технології. Ми можемо виробляти ракети-носії, космічні апарати й системи управління. Наші фахівці створили відомі у світі космічні апарати «Січ-1», «Океан-О», АУОС і «Мікрон», кращі у світі ракетоносії «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3» і «Циклон-4». Зараз майже 70% продукції галузі йде на експорт, у понад 30 країн. Робота 16 основних заводів галузі дає чистий прибуток понад 2 млрд грн на рік. Україна бере участь у масштабних міжнародних проектах «Морський старт», Antares та VEGA. Тільки у 2020 р. ми брали участь у 12 міжнародних проектах і космічних місіях.