Про мету та завдання такого дорадчого органу говорили депутати двох постійних комісій на спільному засіданні: з економічних питань та комунальної власності (голова — Андрій Пехотін) та з питань гуманітарної політики (голова — Алла Черній).

З пропозицією створити Науково-технічну раду звернулася депутат Рівненської обласної ради, професор кафедри обліку і аудиту Національного університету водного господарства та природокористування Світлана Левицька.

«За статистикою 80% дисертацій, які захищають у вишах Рівненської області, не стосуються життя нашого регіону. Ми хочемо зламати цю тенденцію і наблизити науку до розв’язання нагальних проблем саме Рівненщини. Науково-технічна рада, власне, і має брати участь на етапі підготовки відповідних рішень обласної ради та адміністрації», — пояснила свою ініціативу Світлана Левицька.

Ідеться насамперед про залучення науковців економічного напряму з усіх вищих навчальних закладів Рівненщини. Однак співпрацю науки та влади можна поширювати й на інші сфери, — вважають в обласній раді. Залучати науковців планують до вирішення питань аграрного сектору, зокрема органічного виробництва, ІТ-сфери, екології.

До складу такої ради можуть увійти представники бізнесу та управлінці, які знаються на проблемах нашого регіону та розуміють потреби ринку праці.

Перше, до чого зможуть долучитися члени Науково-технічної ради сталого регіонального розвитку, — це розроблення обласних програм, термін яких спливає, а також запропонувати зміни до вже чинних програм.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.