На знімку: під час перебування Прем’єр-міністра Естонської Республіки Каї Каллас і віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова на Луганщині.

Делегацію Естонської Республіки на чолі з Прем’єр-міністром країни Каєю Каллас під час перебування на Луганщині супроводжували віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков та голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай.

Упродовж робочої поїздки регіоном високопосадовці ознайомилися з роботою КПВВ «Станиця Луганська», який планується модернізувати. Передбачено, зокрема, створення сервісної зони для надання послуг населенню за зразком такої, що побудована на КПВВ «Щастя». Спорудження сервісної зони в Станиці Луганській відбувається за партнерства ПРООН, і очікується, що роботи буде завершено восени цього року.

Під час поїздки Кая Каллас повідомила про наміри Естонії допомогти у відновленні лісів Луганщини, знищених у минулорічних пожежах. За її словами, плановано профінансувати придбання близько 70 тисяч саджанців.

«Ми всі — партнери і друзі України. І всі повинні покласти край бойовим діям, — зазначила Прем’єр-міністр Естонії. — Разом із міжнародними партнерами ми працювали для того, щоб зробити конкретні кроки і захистити Україну. Росія має знати ціну та наслідки своєї агресії. Сьогодні я присутня тут, щоб сказати: ми стоїмо поруч з вами. Сім років минуло після початку агресії, і ми будемо допомагати стільки, скільки в цьому буде потреба. Безпека України — це безпека Європи. Я вражена, на якому рівні ви готові захищати своїх громадян і про них піклуватися».

Віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков подякував Естонії за партнерство та підтримку й нагадав, що Естонія, яка є адвокатом України в Європейському Союзі, завжди допомагає Україні.

Дружню співпрацю з цього дня символізуватимуть три саджанці ялівця, які висадили пані Каллас, віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков та очільник Луганщини Сергій Гайдай.

У рамках візиту Кая Каллас та Олексій Резніков також ознайомились із роботою КПВВ «Щастя». Вони відвідали Центр надання адміністративних послуг, відділення Ощадбанку, пошту, медичний пункт та магазин, які входять до сервісної зони. Наразі ЦНАП надає 88 адміністративних послуг, у тому числі, здійснює оформлення закордонних паспортів. Найближчим часом тут можна буде оформити посвідчення водія. Лише з початку цього року послугами центру скористались понад 2,5 тисячі осіб. Учасники поїздки також оглянули пішохідний і транспортний коридори пункту в’їзду-виїзду.

Наразі російські окупанти блокують пропуск громадян через КПВВ «Щастя». Тож на даний момент він використовується виключно для пропуску гуманітарних вантажів на непідконтрольну територію.

Кая Каллас наголосила, що Естонія продовжить підтримувати Україну через свої проекти у сфері розвитку.

Іван ТЕРЕЩЕНКО

***

Учора Президент Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас підписали Спільну заяву щодо підтримки вступу України до ЄС.

Володимир Зеленський подякував Естонії за постійну допомогу в медичній реабілітації українських військовослужбовців та за виділення фінансової допомоги в розмірі 500 тисяч євро на гуманітарні цілі в Донецькій та Луганській областях.

«Знаю, що вчора ви були на Донбасі, зокрема на КПВВ «Станиця Луганська» та КПВВ «Щастя». Я дякую вам за це й від себе особисто, й від усіх громадян України. Для мене важливо, щоб лідери інших країн приїжджали та бачили на власні очі ситуацію на Донбасі, бачили наше ставлення до громадян, які живуть на контрольованій українською владою території», — зауважив Володимир Зеленський, повідомляє Офіс Президента.

Також Володимир Зеленський відзначив готовність естонської сторони долучитися до співпраці у межах саміту Кримської платформи у Києві 23 серпня 2021 року.

Зі свого боку Кая Каллас заявила, що «Україна завжди в серці естонського народу». «І ми завжди максимально намагаємося підтримати Україну на всіх можливих майданчиках — це Європейський Союз, НАТО, ООН», — наголосила вона.
Учора очільниця естонського уряду також провела зустрічі з головою МЗС України Дмитром Кулебою та представниками кримськотатарського народу.

Фото прес-служби Луганської ОДА.