Тестуванням з хімії сьогодні, 21 травня, в Україні розпочнеться основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Як повідомив під час вебінару виконувач обов’язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, у цьому сезоні на ЗНО (у межах основної сесії) зареєструвалися майже 390 тисяч учасників.

«Цьогоріч кількість зареєстрованих осіб для проходження зовнішнього незалежного оцінювання є чи не найбільшою за останні роки існування системи ЗНО... Ми готові забезпечити проведення понад півтора мільйона тестувань для тих, хто мріє стати студентами закладів вищої освіти», — запевнив керівник УЦОЯО.

За словами Валерія Бойка, найбільше охочих складати ЗНО традиційно реєструють у Києві — цього року їх понад 33 тисячі.

Нині кожен випускник має право скласти тести не більш як із п’яти навчальних дисциплін. Найпопулярнішим предметом є українська мова, яку цьогоріч складатимуть двома шляхами — або у вигляді тесту з мови, на який зареєструвався 126 401 абітурієнт, або у вигляді комплексного тесту з української мови та літератури, на який записався 250 681 вступник.

Математику нині складатимуть теж у двох варіантах — на ЗНО рівня стандарту зареєструвався 77 321 абітурієнт, завдання складнішого рівня розв’язуватимуть 291 789 осіб. На ЗНО з історії зареєструвалися 298 972 вступники, з географії — 175 427, з біології — 127 202. Значно менше охочих пройти ЗНО з фізики та з хімії — лише 32 090 та 12 744 вступники відповідно. Природничі дисципліни вже традиційно не викликають великої зацікавленості поміж випускників українських шкіл, що в недалекому майбутньому загрожує країні дефіцитом інженерно-технічних кадрів.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання триватиме з 21 травня до 15 червня, а додаткова — з 29 червня до 16 липня. Результати основної сесії абітурієнти зможуть побачити на своїх інформаційних сторінках до 30 червня, а додаткової — до 23 липня.

Вл. інф.