День вишиванки у Верховній Раді України. Депутатська група «Партія «За майбутнє».

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив до розгляду питання про призначення нових членів Кабінету Міністрів. Першою Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував кандидатуру Віктора Ляшка на посаду міністра охорони здоров’я.

Розпочавши свій презентаційний виступ, В. Ляшко насамперед зазначив, що завжди був чесним в оцінці ситуації, та головним пріоритетом вважав людські життя, а на посаді міністра найпершим завданням стане подолання коронавірусної хвороби. «Ми зробимо все, щоб українці змогли вакцинуватися, працювати і подорожувати», — сказав він, запевнивши, що до кінця 2021 року всі, хто захоче вакцинуватися, зможуть це зробити. Водночас В. Ляшко зауважив, що ми ніколи не будемо готовими до епідемій, якщо стоятимемо в черзі за вакцинами. «Тому нам потрібне власне виробництво імунобіологічних препаратів, і це стане першим кроком на шляху фармацевтичної незалежності України. Міністерство охорони здоров’я визначить перелік критично важливих препаратів, запропонує державне замовлення, щоб інвестори саме в нас розгорнули потужності для їхнього виробництва та пріоритетно надавали продукцію для наших громадян», — зазначив В. Ляшко.

Також він пообіцяв розширити програму доступних ліків для пацієнтів, які лікують хронічні хвороби.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що комітет 13 голосами «за» рекомендував Верховній Раді призначити В. Ляшка на посаду міністра охорони здоров’я.


Віктор Ляшко.

Під час обговорення Ольга Стефанишина («Голос») звернула увагу, що на комітеті В. Ляшко пообіцяв до кінця літа ввести 10 мільйонів доз вакцини, тобто це по 100 тисяч доз на день, тоді як сьогодні щодня в середньому вакцинують 12 тисяч осіб. «Це дуже амбітна ціль, але щоб виконати план Президента з вакцинації до кінця року 70 відсотків населення, потрібно вакцинувати втричі більше людей, ніж пообіцяв кандидат на посаду міністра», — зауважила вона.

Михайло Радуцький закликав В. Ляшка пам’ятати, що він є кандидатом від монокоаліції «Слуга народу», тому повинен виконувати програму Президента, яка передбачає забезпечення українців безоплатною, високотехнологічною і доступною медичною допомогою, запровадження до 2023 року загальнодержавного медичного страхування, забезпечення українців якісними ліками, які здебільшого мають вироблятися на наших підприємствах, а медичних працівників — гідною заробітною платою.

За результатами голосування кандидатуру Віктора Ляшка на посаду міністра охорони здоров’я підтримали 262 народні депутати.

Кандидат на посаду міністра інфраструктури Олександр Кубраков нагадав, що за неповні чотири місяці роботи в парламенті у 2019 році було ухвалено 12 поданих ним законопроектів, проте й після того, як очолив «Укравтодор», співпраця із депутатським корпусом не припинялася. Серед головних завдань на посаді міністра він виокремив продовження реалізації програми «Велике будівництво». «За результатами 2020—2021 років ми відремонтуємо майже 40 відсотків основної мережі доріг, а це майже 9 тисяч кілометрів доріг тільки державного значення», — сказав він, додавши, що внаслідок програми «Велике будівництво» тільки у дорожній галузі було створено майже 50 тисяч робочих місць та ще до 150 тисяч — у суміжних галузях. Крім того, розморожено роботи на багатьох довгобудах, зокрема, на найвідомішому із них — Запорізькому мосту — минулого року уже відкрито рух першим балковим мостом, а цього року запрацює вантовий проїзд.


Олександр Кубраков.

Також О. Кубраков пообіцяв стабілізувати фінансовий стан «Укрзалізниці», що дасть змогу купувати нові потяги та будувати нові колії. З цією метою, зокрема, планується збільшити тарифи на вантажні перевезення. До пріоритетів розвитку річкового та морського транспорту він зарахував відновлення інфраструктури портів, де рівень зношеності сягає 90 відсотків. З цією метою також буде продовжено проведення конкурсів на передачу портів у концесію. В авіаційній галузі триватиме реконструкція наявних і будівництво нових аеропортів із паралельним створенням національного авіаперевізника, що дасть можливість відновлювати внутрішні авіаційні перевезення.

Голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль повідомив, що комітет підтримав призначення Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури. «Ми пам’ятаємо, що після обрання народним депутатом він погодився взятися за реформування дорожньої галузі та очолив «Укравтодор». Усі знають, в якому занедбаному стані перебували автомобільні дороги в усіх регіонах України, а сьогодні вже є відчутні зміни у цій галузі», — сказав він.

Під час обговорення Юлія Клименко («Голос») закликала Олександра Кубракова уже через місяць на посаді міністра продемонструвати парламенту конкретний план дій не тільки в частині дорожнього будівництва, а й усього транспортного та інфраструктурного сегментів економіки. «Це більша частина нашої економіки, і від того, як працюватиме галузь, залежатиме дохід українців. Важливо, щоб на державному бюджеті та на державних підприємствах не зростали сімейні бізнеси, які зараз, на жаль, процвітають. Бо 12 мільярдів гривень збитків «Укрзалізниці» — це розкрадання, бо всі «пасуться» на цій компанії», — заявила вона.

Обрання Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури підтримали 284 народні депутати.

Кандидат на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки Олексій Любченко сказав, що має тривалий досвід роботи в реальному секторі економіки та органах державної влади, тож він розуміє, як збалансувати та скоординувати економічні процеси. «Міністерство повинно синхронізувати роботу державних органів, забезпечити стратегічний менеджмент розвитку країни та пошук стимулів для зростання», — сказав він, висловивши переконання, що сьогодні потрібно активніше впроваджувати інноваційність та модернізувати технологічні процеси через локалізацію виробництва. Серед пріоритетів О. Любченко назвав відновлення кредитування виробничої сфери, а не скупку державних цінних паперів з метою фінансування державного боргу, розумну регуляторну політику, яка стимулюватиме бізнес до інновацій, впорядкування спрощеної системи оподаткування, зменшення частки держави в перерозподілі ВВП.


Олексій Любченко.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що члени комітету підтримали призначення Олексія Любченка на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки. «Розраховуємо, що під час співпраці з міжнародними організаціями та нашими іноземними партнерами ви обстоюватиме довгоочікувану локалізацію виробництва, над якою також працює наш комітет і на яку втомилися чекати українські підприємства та українські робітники.

Чекати в той час, як міністри економіки європейських країн, наприклад, Франції, заявляють, що вимога локалізації законна та зрозуміла», — сказав він.

Народний депутат Данило Гетманцев («Слуга народу») зазначив, що кандидатуру Олексія Любченка уже можна оцінювати не за словами, а за його річним керівництвом Державною податковою службою.

Призначення Олексія Любченка першим віце-прем’єр-міністром — міністром економіки підтримали 293 народні депутати.
Новообрані урядовці склали присягу членів Кабінету Міністрів.

Дмитро Разумков доручив профільному комітету розглянути проект постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників і Сенату Конгресу США 117-го скликання з активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2». «Прошу провести засідання комітету і підготувати вищезгаданий проект постанови до розгляду, щоб у п’ятницю, після «Години запитань до уряду», другим питанням ми могли його розглянути у стінах Верховної Ради», — сказав він.

Перейшовши до інших питань порядку денного, парламентарії розглянули та 264 голосами ухвалили в першому читанні законопроект про дерадянізацію законодавства України (№ 4284). Доповідач, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив, що цей законопроект не про політику, а про якість українського законодавства. «Сьогодні у правовому масиві України — 1 мільйон 40 тисяч правових актів. Це велика катастрофа, бо, звинувачуючи судову владу, ми забуваємо, що якість нормативно-правових актів — це головне завдання парламенту. Ми не пішли шляхом свавільного скасування усіх актів Радянського союзу та УРСР, а впродовж року проаналізували усі ці акти, залишивши за межами законопроекту міжнародні та інші акти, які забезпечують територіальну цілісність і суверенітет України, залишили акти, які стосуються отримання державних звань та відзнак, залишили акти, які стосуються участі України в міжнародних організаціях та договорах», — сказав він, підкресливши, що натомість пропонується нарешті прибрати із законодавчих актів будь-які згадки про комсомол, радянську владу та будівництво ленінського комунізму, про що досі йдеться в Житловому кодексі.

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права (№ 2689).

Парламентарії включили до порядку денного та ухвалили в першому читанні законопроекти: про внесення змін до статті 215 Податкового кодексу України (щодо встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива, № 5118) та про внесення змін до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (щодо спрощення господарської діяльності з виробництва пива, вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових, № 5119).

На початку засідання із заявою виступила Вікторія Сюмар («Європейська солідарність»), яка закликала Прем’єр-міністра прокоментувати інформацію про те, що найефективнішу вакцину Pfizer отримують здебільшого члени уряду та чиновники міністерств. «Є дані офіційного порталу РНБО про те, кого вакцинують Pfizer. Ви знаєте, там була одна людина із категорії 80 років+ і десять тисяч людей із категорії «інші». Ми запитали: а хто такі «інші», яких в Україні сьогодні вакцинують Pfizer», — сказала вона, додавши: отримано численні свідчення, що цією вакциною вакцинують представників влади.

Із днем народження вітали народного депутата Олександра Сухова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут