Подолавши понад 1,2 тис. кілометрів від Львова до Краматорська, актори театру представили у рамках літературно-мистецького фестивалю «Кальміюс» аж три вистави!

Перша з них — «Божественна комедія» — це вистава про божественне кохання. Щирі почуття, чисті емоції. Чи зможе все це передати лялька в руках лялькаря?

Вистава «Божественна комедія» — це сучасна постановка, де центральною темою є стосунки: банальні, стьобні, глибокі й провокативні. Художньому керівникові театру «І люди, і ляльки» режисеру Олексію Кравчуку вдалося показати глядачеві власне бачення проблеми через лялькову постановку. Висновок: люди — ляльки, а життя — це «божественна комедія».

«В гості до Сонечка» — ще одна вистава, привезена львів’янами на «Кальміюс». Її театральний колектив підготував для найменших глядачів.

Для двох маленьких курчат уже стало доброю звичкою казати щовечора Сонечку: «На добраніч!», а прокинувшись на світанку: «Доброго ранку!». Але якось воно не з’явилось на небі. Маленькі непосиди вирішили з’ясувати причину такої поведінки й вирушили до Сонечка в гості. Мандруючи стежинами чи то власного подвір’я, чи неосяжного світу, курчата пережили незабутні пригоди та зустрічі.

Третя сценічна робота, яку львів’яни презентували на сході, «Ось та Ась» — для підлітків та дорослої аудиторії. Вистава за казкою-думою Степана Васильченка «Про козака Ося та москаля Ася». На жаль, проблеми російсько-українських відносин, які описав автор 100 років тому, актуальні й нині.

Козак Ось та москаль Ась — два персонажі й два уособлення двох систем. Через шаблони, символи та штампи — до роздумів: як вберегти власну самобутність, захистити свою незалежність та обстояти людську гідність.

Проведення фестивалю «Кальміюс» стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) USAID Ukraine — USAID Україна. Організатор — Фонд розвитку громади.

Партнерами заходу виступили PEN Ukraine, Isar Ednannia, управління культури і туризму Донецької обласної держадміністрації, Краматорська міська рада.

Донецька область.