Це цікаво більшості батьків — чи потрібно говорити з дітьми про політику і з якого віку?

— Ірино, ви за професією політолог, а значить можете писати про політику. Але чому своєю аудиторією ви обрали дітей?

— Багатьом політика здається занадто складною темою для її обговорення з дітьми молодшого шкільного віку. Ми хочемо вберегти дітей від дорослих тем і питань, тому переходимо на інші зрозумілі їм міркування. Але політична реклама під час передвиборчих перегонів не враховує вік ваших дітей і нав’язує їм не завжди потрібну інформацію. Що в цій ситуації ми можемо зробити для своїх дітей? Починайте говорити з дітьми про політику, коли вони ставлять вам питання, адже політика — це неминуче! Насамперед розмова з вашою дитиною — це діалог, це можливість бути почутим, це питання довіри з обох боків.

То з чого ж почати розмову? По-перше, розмовляйте з дітьми з підвищеною повагою, звертаючи увагу на їхню думку. Щоб ваші діти почули сказану вами інформацію, важливо підвищити власну політичну грамотність. Багато батьків заперечать: «Ми аполітичні!» Можливо, я вас засмучу, але людей без політичних думок немає. Навіть якщо ви не цікавитеся політикою або не берете участі у виборах — це не означає, що вашим дітям не потрібно знати про пропаганду, про вибори, про президента.

У людей протягом життя формуються самостійні погляди на добро і зло, про те, що може робити людина, наділена владою, щодо людей, які цією владою не наділені. Адже так? Я вас вітаю — у вас є політична думка! Ви можете не підтримувати жодні політичні сили, з огидою ставитися до політичних процесів, але це не применшує важливості вашого погляду на світ і процеси в ньому. Тому, якщо дитина запитує, говоріть із нею. Ваша думка цінна, і вона допоможе їй зрозуміти, що розмова про політику — це нормальна розмова. Якщо відповідь не задовольнить дитину, вона піде вивчати тему далі, але якщо ви не будете з нею говорити взагалі, вона може закінчити розмову про політику назавжди. А це закриває дорогу до її освіти та громадянського становлення.

Отже, будьте ввічливою і порядною людиною. Тоді говорити з дітьми про політику буде так само легко, як про ляльок, роботів і подорожі.

Вл. інф.