Затяжна весна посприяла активному розмноженню на полях і в садах комах-шкідників. За спостереженням фахівців Хмельницького обласного управління Держпродспоживслужби, поля цукрових та кормових буряків активно заселяють сірі бурякові довгоносики. Щоб шкідник не знищив посіви, фахівці радять обробити їх відповідними агрохімікатами та пестицидами.

Ще одна непрохана гостя, яка останніми роками все більше заселяє територію краю, — комаха оленка волохата. Апетити цього жука просто безмежні: він полюбляє горох, сою, люцерну, жито, пшеницю, ячмінь, просо, кукурудзу, соняшник тощо.

Крім того, завдає шкоди абрикосу, персику, черешні, вишні, сливі, груші, яблуні, винограду та багатьом іншим культурам, поїдаючи молоді листя та квітки.

Ці комахи зимують у ґрунті, звідки виходять ранньою весною. А їх активний літ спостерігається в теплі та сонячні дні з часу цвітіння кульбаби до середини червня.

На невеликих ділянках фахівці радять струсити жуків з дерев та знищити. Оскільки їх приваблює синій колір, то для них можна влаштувати пастки — сині ємності, наповнені водою, які виставляють під деревами (на знімку). Але якщо жуків надто багато, без хімічної обробки не обійтись.

Хмельницька область.

Фото надано автором.