Їх створення усіляко заохочували і заохочують місцева влада, Головне управління ДСНС у Рівненській області.

— Адже місцеві добровільні пожежні команди надзвичайно дієві, — вважає начальник ГУ ДСНС у Рівненській області Сергій Крук. — Вони першими виїжджають на місце пожеж, дуже допомагають у їх ліквідації професійним рятувальникам.

Тож чим більше буде в області таких дружин і команд, тим краще.

Звичайно, процес становлення територіальних громад, а тим паче новоутворених, проходить дуже болісно. І Костопільська громада тут не виняток. До успішного міста Костополя Кабмін приєднав чимало сільрад та Пісківську ТГ. Ось таке «добровільне» об’єднання, звичайно, не дуже тішить, бо доводиться вирішувати багато проблем. Тому не дивно, що і члени пожежної дружини у селі Великий Мидськ переживали, чи збережуть їх пожежну команду. Тому попросили через газету прояснити їх майбутнє.

— Дружини обов’язково збережемо, — твердо пообіцяв в. о. першого заступника Костопільського міського голови Олексій Кособуцький. — Щоправда, процес передачі майна дещо затягнувся, бо громада велика. Наші села віддалені. Тому розуміємо, що на випадок біди, місцеві пожежні швидше доберуться до місця події. У місцевому бюджеті закладені певні кошти на утримання пожежних команд, зараз розглядаємо механізм їх фінансування.

З ним солідарний і професійний рятувальник, начальник Костопільського районного сектору ГУ ДСНС у Рівненській області Сергій Мостовий:

— Пожежні команди на місцях дуже потрібні. Бо до віддалених сіл від Костополя, де дислокується професійний пожежний загін, 35 і більше кілометрів. Загалом по Костопільській територіальній громаді, крім Великого Мидська, пожежні команди з пожежними автомобілями є ще у Яполоті, Малому Мидську, Підлужному, Піскові, Золотолині. Загалом на території колишнього Костопільського району в утворених чотирьох громадах — Костопільській, Головинській, Малолюбашанській, Деражненській — збережено всі тринадцять місцевих пожежних команд. Всі вони уже проявили себе добре на практиці. В цьому році професійні рятувальники до десятка разів гасили з ними пожежі у Великому Мидську, Великому Стидині, Золотолині та інших селах. Активно й ефективно реагують на виклики дві пожежні команди Малолюбашанської територіальної громади. Тож їх обов’язково потрібно зберегти, передбачити для них гідне фінансування, щоб пожежні автомобілі мали пальне, люди — зарплату. В цьому покладаємось на керівників громад.

Ось що додав начальник ГУ ДСНС у Рівненській області Сергій Крук:

— Ми перейняли досвід Польщі, співробітництво з добровільною пожежною охороною якої дозволило створити на Рівненщині волонтерський рух. Нині в області понад 70 місцевих пожежних команд, найбільше у колишніх Сарненському і Костопільському районах, а в Білокриницькій та Миляцькій територіальних громадах створені центри безпеки. Ми координуємо їх роботу, вникаємо у їх проблеми і по мірі можливості стараємось допомогти вирішити. Так, передали пожежним командам громад області більше десятка пожежних машин, чимало обладнання, спорядження, медичні комплекти для надання домедичної допомоги тощо. Проводимо навчання, практичні відпрацювання. Одне слово, ми куратори добровольців. Маємо співпрацю у створенні добровільних пожежних дружин з органами місцевого самоврядування, що дуже допомагає у роботі.