Розпочали його з демонстрації сучасної техніки, яка перебуває в розпорядженні наших військових та правоохоронців. Потужний арсенал було презентовано на головній пішохідній вулиці Хмельницького. Хоча поруч і були ті, хто працює з цими бойовими машинами та зброєю, проте цього дня справжніми їхніми господарями стали діти. Вони спілкувались з військовими, не просто цікавились, як і що працює, а мали змогу потримати в руках автомати і пістолети, сісти за кермо бойових машин, спробувати себе у ролі поліцейських та побачити справжній літак-розвідник.

Не меншу цікавість виявляли дорослі. Виставка додавала кожному відчуття того, що наша безпека — в надійних руках.

Не тільки міць сталі, а й незламний бойовий дух і волю до перемоги продемонстрували учасники урочистого маршу. Військовослужбовці, учасники війни на сході, курсанти Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького урочисто пройшли центральними вулицями міста. До них приєднались волонтери та представники різних громадських організацій. Своєю ходою вони вшанували пам’ять загиблих і водночас підтвердили те, що є кому поборотись за волю і незалежність рідної країни.

Усі разом вони прийшли до майданчика на пішохідній вулиці, де на численних глядачів чекала розважальна програма. Курсанти показали театралізований виступ «Плац-парад», вразивши всіх своєю виправкою та відточеністю рухів. Свою майстерність разом із чотирилапими помічниками продемонстрували також представники кафедри кінології військового закладу.

Тут само відбулися урочистості, під час яких згадали загиблих і вшанували живих героїв. Хмельницький міський голова Олександр Симчишин вручив відзнаку «Мужність і відвага» ветеранові російсько-української війни Сергію Іванчуку. Ще троє хмельничан такої самої нагороди були удостоєні посмертно. Замість Богдана Бігуса, Олександра Фарини та Віктора Пасєки нагороди отримали їхні рідні. А загалом уже півтора десятка хмельничан стали володарями відзнаки «Мужність і відвага».

Не минулося свято і без приємних сюрпризів. Кілька родин хмельницьких воїнів отримали житло. Квартири і грошові сертифікати на їх придбання — вже традиційні подарунки під час патріотичних свят. Цього разу власниками нових осель стали чотири родини захисників країни. А до Дня Незалежності ордери отримають ще кілька родин бійців, які захищають вітчизну. Як повідомили в міськраді, за останні п’ять років нові квартири отримали майже дві сотні учасників війни на сході та військовослужбовців.

Фото автора.