Завдяки світлинам представники влади, працівники культури, освіти та духовенства популяризують українську вишиванку, поліські орнаменти та автентичний одяг з використанням строїв із приватних колекцій Сарненського району.

За словами начальника обласного управління культури і туризму Любові Романюк, ця ініціатива мала на меті популяризувати поліські орнаменти та автентичний одяг регіону. Зокрема, показати вишиванки людей з минувшини, які вони зберегли у своїх скринях, а точніше в кухорах (соснових скринях).

На виставці експонуються фото, де показано, який вигляд у давнину мали наші предки. Зокрема, на знімках презентовано образ панянки ХХ століття. Про її заміжжя свідчить хустка — «кордонка». Цікаво, що в ті часи жінки вишивали на чотирьох сторонах хустки різні візерунки, щоб, одягаючи її щоразу на іншу сторону, складалося враження — це нова хустка.

Як зазначила заступник директора Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Баковецька-Рачковська, весь одяг наданий із приватної колекції наших земляків. Найстаріший гардероб, представлений на виставці, — кінця ХІХ століття.

«Наразі в Україні відбувається сплеск етно та фольклорного відновлення. Ми повертаємося до своїх коренів, до давнини, традицій, звичаїв та обрядів. Тому і ця ініціатива спрямована на підтримку промоції нашої, Поліської, автентики», — повідомляє Ірина Баковецька-Рачковська.

Декілька днів світлини перебували в Рівненському ЦНАПі, вони розміщені ще й на сітілійтах у Рівному, експонуватимуться в Сарненському історико-етнографічному музеї.

Цікаво, що на світлинах — відомі на Рівненщині люди, зокрема, начальник обласного управління культури Любов Романюк (на знімку), заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг, ректор Рівненського інституту післядипломної педагогічної освіти, депутат облради Алла Черній та інші в якості моделей демонструють усю красу поліського автентичного одягу.

Фото ПС Рівненської ОДА.