Її передає в дар громадянин Швеції, доктор медицини та філософії, почесний професор Сальгренської медичної академії Гетеборзького університету Торе Хальстрем. У його мистецькій колекції полотно було з 1994 року. Професор вирішив подарувати Україні картину з двох причин: по-перше, у Києві, у Свято-Володимирському соборі, зберігаються мощі великомучениці Варвари. Вона 306 року в юному віці в місті Іліополі (Мала Азія) постраждала за сповідання віри Христової — за присудом місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Одразу після її мученицької кончини Варвара стала вшановуватися християнами як свята великомучениця. Святість діви Варвари засвідчувалася багатьма чудесами, які відбувалися біля її гробниці.

Після утвердження християнства в Римській імперії мощам великомучениці поклонялися в місті, де вона постраждала. У VI столітті святиню було перенесено до Константинополя. Як свідчать перекази, у 1108-му принцеса Варвара, дочка візантійського імператора Олексія Комніна, перед від’їздом до Київської Русі попросила в дар у свого батька цілющі мощі.

Її чоловік великий князь Святополк-Михаїл Ізяславич заснував у Києві Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир, де з почестями розмістили привезену з Візантії святиню. У Михайлівському соборі вона перебувала понад 800 років. У трагічний для Києва 1240-й — рік навали хана Батия, мощі, аби зберегти, сховали під кам’яними сходами собору. Лише через кілька десятиліть їх знайшли й помістили для поклоніння у відновленому храмі.

Після розорення радянською владою тисячолітнього Михайлівського Золотоверхого монастиря в 30-х роках минулого століття святиню перенесли до Володимирського собору. Щороку вклонитися їй приходять тисячі вірян.

По-друге, свята Варвара є покровителькою артилеристів, саперів, ракетників, військових інженерів, які потребують її захисту в період російсько-української війни, що триває восьмий рік на Донбасі, а ще гірників, шахтарів та металургів. Для військових та представників нелегких професій Варвара є символом мужності й твердості віри. Свята також є покровителькою шлюбу та кохання, вагітних жінок і тих, хто молиться за здоров’я дітей, а ще захисницею від хвороб і епідемій.

Її художні і скульптурні зображення можна побачити у численних храмах, а також у шахтах і на рудниках у багатьох країнах. Особливо шанують святу Варвару в Україні, де традиція поклоніння великомучениці нараховує понад 1700 років — від дня її мученицької кончини. Українська письменниця і просвітителька Софія Русова (народилася 1856 року) писала, що її сучасники до Петербурга і Москви їхали зазвичай у справах, а до Києва — вклонитися святиням: «Сюди їдуть зовсім із іншим настроєм, але ще більше йдуть пішки, часто босими ногами за тисячі верст». Існував навіть традиційний паломницький маршрут по Києву — спочатку прочани вклонялися Печерським святим, потім Варварі, мощі якої були в нас єдиною реліквією давнього християнського сходу, а потім святому Макарію.

Як повідомляють у Міністерстві культури та інформаційної політики, картина поповнить фонди одного з найкращих зібрань європейського живопису в Україні — Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Передача картини саме до цього музею має ще й символічне значення, адже Варвара Ханенко шанувала свою покровительку — святу Варвару — і збирала художні твори з її зображенням.

Фото із сайту Міністерства культури та інформаційної політики.