Їх виготовили майстрині творчого об’єднання «Прибужжя», поєднавши у своїх роботах декоративні орнаменти, дзвоники, іконки, монети, молитви... 

Майстрині особисто обирають матеріал, розмір, кольорову гамму і смислове навантаження, яке нестиме виріб.

Так, Наталя Ракітіна та Алла Бондарєва з Баштанки оздоблюють підкови-обереги традиційним декоративним розписом. Квітково-рослинні орнаменти символізують міцне здоров’я і процвітання, дзвоник — залучення удачі до хати, ікона — благословення. Витонченими та оригінальними є виплетені підкови із соломки та паперової лози. Такі підкови роблять Тетяна Кравець із Березанки та Любов Паранюк із села Куцуруб. Вони декорують свої вироби зображеннями янгола (символу миру і спокою), колосся (символу достатку), зірок (сили Всесвіту) та ягід (символу родючості). А твори Єлизавети Козирєвої та Анни Сальник стануть окрасою в будь-якому інтер’єрі.

Підкови — гарні подарунки на свята: Різдвяні, Великодні чи ювілеї. Свої вироби майстрині прикрашають і штучними елементами, і природними матеріалами, тканиною, стрічками, джгутом, намистом тощо. Взагалі кожен може виготовити чи замовити власну підкову — оберіг, який допоможе саме в тому, чого ви потребуєте сьогодні!..

Наші предки вірили в силу магічних символів і оберегів. Тому майже всі речі, які оточували людей, були просякнуті символізмом і захищали їх або їхні оселі. Символами-оберегами могли бути декоративні семантичні зображення на прикрасах, одязі, кухонному начинні, зброї. Обереговий смисл несла сама форма предмета і метод його виготовлення. Одним із таких потужних оберегів була і залишається підкова.

Так, звичайний металевий атрибут для коней розміщували майже в кожній оселі. І, якщо раніше його виготовляли тільки з металу, то з часом матеріалом для підкови почали слугувати дерево, кераміка, скло, камінь. Підкови миколаївських майстринь — справжні витвори декоративного мистецтва.

Миколаїв.

Фото Миколаївського обласного центру народної творчості.