Як розповів інвестор компанії Ігор Мазепа, проект розраховано на 5—6 років. Після відпрацювання родовища на його території відновлять ліс.

За словами гендиректора ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» Юрія Благодиря, підприємство має спецдозвіл на видобуток каменю на 84 гектарах, з них 18 гектарів воно відпрацювало ще кілька років тому. Проте через неврегульовані законодавчі питання продовжити роботи не змогли.

Рівненська ОДА ініціювала зміни до розпорядження Кабміну. І три дні тому підприємство відновило свої роботи. Видобувають бурштин за допомогою мобільно-сортувального комплексу. Його потужність — 50 кубометрів за годину. Цьогоріч планують запустити і другу чергу такого устаткування.

«Наприкінці 2019 року за ініціативою Президента України Володимира Зеленського ухвалено закон про легалізацію видобутку бурштину. На сьогодні в області вже маємо 25 реалізованих на аукціонах ділянок, надходження у держбюджет становили майже 70 мільйонів. Підприємство «Сонячне ремесло» забезпечить 100 робочих місць, а це кошти в місцеві бюджети», — зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, який побував на об’єкті (на знімку з Юрієм Благодирем).

Очільник Рівненщини додав, що під час карантину область демонструє передові фінансові позиції. Ці результати значною мірою пов’язані з роботою у напрямі легалізації. «Рівненщина продовжує тримати курс на тотальну легалізацію, а «відбілення» галузі видобутку бурштину чекали найбільше», — зазначив Віталій Коваль.

Реалізовуватимуть бурштин через аукціони. Для цього зареєстрували нову торговельну марку, створили онлайн-портал, де будь-хто і в будь-якій точці світу зможе зробити ставку. Продаж проводиться чесно і відкрито. Частину дрібних камінців уже купили. Щодо більших екземплярів, то покупці виявляють бажання особисто приїхати. Найближчим часом чекають на представників Туреччини і Катару.

Найближчим часом на Рівненщині на аукціон виставлятимуть ще п’ять бурштинових ділянок.

Рівненська область.

Фото прес-служби ОДА.