Модерувала зустріч виконавча директорка асоціації Галина Литвин. Серед учасників заходу — представники територіальних громад краю і громадських об’єднань.

Денис Ман насамперед зазначив: «Слід звернути увагу на основне завдання, що його ставить обласна рада, — підвищити якість тих проектних заявок, над якими працюють територіальні громади для подачі на конкурс ініціатив місцевих карпатських громад-2021. Аналізуючи активність у першому турі, можна сказати, що для нас головне не кількість заявок, а якість. Ідея навчання за участю асоціації — працювати з усіма карпатськими громадами над їх розвитком. Ураховуючи той факт, що заходи Державної програми розвитку регіону Українських Карпат не фінансуються, чотирьом областям випадає завдання шукати додаткові ресурси через усі можливі механізми. Один із ресурсів — конкурс проектів, який проводиться Асоціацією «Єврорегіон «Карпати-Україна». Перший триває в рамках державної програми секторальної бюджетної підтримки, інший — за кошти обласних бюджетів. Сподіваємося, що цей механізм дасть змогу підтримати успішну практику реалізації розвиткових проектів».

Крім того, Д. Ман розповів про ті конкурси, які проводили для учасників—початківців малого і середнього бізнесу, та інші можливості, закладені в регіональних програмах.

Галина Литвин, у свою чергу, детально розказала про умови конкурсу, пріоритети й механізми фінансування, критерії, терміни подання заявок тощо. Наголошувалося, що учасниками конкурсу можуть бути органи місцевого самоврядування, громадські організації, агенції регіонального розвитку, благодійні організації та комунальні заклади/установи/підприємства. Пріоритетами визначено наступні напрями: збереження і популяризація історико-культурної спадщини і природної спадщини; розвиток спорту в гірських громадах; безпека громад карпатського регіону; подолання наслідків COVID-19 для закладів охорони здоров’я і суб’єктів підприємництва.

Також було презентовано особливості конкурсного набору. Зокрема, максимальний розмір гранту становить 250 тисяч гривень, власний внесок повинен становити не менш як 20 відсотків від загального бюджету тощо.

Заявки до конкурсного набору в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, кажуть у прес-службі обласної ради, прийматимуть до 18 червня.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.