З початку століття в цьому місті на березі Середземного моря розпочався будівельний бум, унаслідок якого все узбережжя було забудовано новітніми готелями, бутік-готелями, кемпінгами, торговими центрами й ресторанами.

За даними міністерства культури та туризму Туреччини, на території "великої" Анталії, куди входять 44 курортні селища, основними з яких є Кунду, Белек, Кемер, Сіде, Манавгат і Аланья, розташовано майже 400 готелів з п'ятьма зірками, більш як 200 чотиризіркових, 108 тризіркових і 39 двозіркових. У них одночасно можуть відпочивати мало не 590 тисяч гостей. І це тільки в тих, які мають статус загальнонаціональних, але крім них в Анталії ще є безліч муніципальних, які не зараховуються до статистики туристичного відомства. У місяці активного туристичного сезону Анталія, населення якої перевищує мільйон, приймає ще стільки само гості, а то й більше. Але й тут не враховані ті, які поселяються в приватному секторі. Переважно це турецькі сім'ї, які мають родичів чи знайомих у курортній столиці, або ті, яким дорогі готелі, що працюють в основному за системою All inclusive, поки що не по кишені. Вони вибирають більш скромне та дешеве житло, а ходять обідати і вечеряти в доступні для їх доходів заклади, яких в Анталії сила-силенна.

Торік через пандемію майже вся ця туристична галузь завмерла. За найскромнішими підрахунками турецького інституту статистики, торік країну відвідало на 15,9 мільйона туристів менше в порівнянні з 2019-м, або у відсотковому відношенні зниження становило майже 70 відсотків. Доходи від туризму скоротилися на 65 відсотків, що нараховує майже 8,3 мільярда євро. Пандемія завдала нещадного удару й по родинах, єдиний годувальник яких працював у сфері туризму. Без роботи залишилося 320 тисяч людей. І знову-таки статистика не враховує, на скільки впали доходи ресторанів, дрібних магазинів, торговців сувенірами, солодощами і фруктами.

От чому в туристичній столиці перед початком літнього сезону вживають додаткових заходів для запобігання поширенню коронавірусної інфекції нового типу й гарантованої безпеки здоров'я всіх гостей. На всій території "великої" дотримуються всі вимоги, встановлені санітарною владою для запобігання поширенню небезпечної інфекції. На в'їздах і виїздах з районів Анталії дотепер діють контрольні пости. У дні, коли діяли жорсткі карантинні обмеження, до міста без дозволу нікого не пускали та й зараз обмежують в'їзд для тих, хто не вакцинований. Турецьке інформаційне агентство "Анадолу" наводить слова губернатора Анталії Ерсіна Язиджи, який запевнив, що завдяки запровадженому по всій країні цілковитому локдауну добові показники зростання числа заражених коронавірусом значно знизилися. Зараз усі туристичні об'єкти курорту працюють у повній відповідності із критеріями, введеними в межах програми "Безпечний туризм". А муніципальна влада підтримує всі заходи щодо гарантування безпеки майбутніх гостей, які проводить міністерство культури і туризму Туреччини.

Так, цього тижня влада Анталії разом з міністерством запросили в місто послів 80 країн і ознайомили їх з тим, що за програмою "Безпечний туризм" зроблено на курорті. Під час цієї презентації закордонних дипломатів провезли по декількох готелях і ресторанах, щоб вони переконалися в тому, що всі вони одержали сертифікати про відповідність усім вимогам безпеки, а персонал пройшов повну вакцинацію. Дипломатів запевнили, що до початку червня всі працюючі в туристичній галузі будуть імунізовані.

За твердженням міністерства культури і туризму, нових масових відмов від бронювання готелів в Анталії немає. І влада Туреччини, як і раніше, розраховує, що відпочивальники з України, Німеччини і Росії, як і в колишні роки, виберуть відпочинок в Анталії, і не відмовляться від поїздок у країну. Саме на гостей із цих країн в основному й покладають надії з порятунку туристичної галузі.