Міський голова Вінниці Сергій Моргунов (на знімку праворуч) і ректор національного технічного університету Віктор Біліченко підписали Меморандум про співпрацю. Ним передбачено створення на базі університету лабораторії з розвитку транспортної мережі Вінниці. Одним із на-прямів роботи стане взаємодія у сфері технологій цифрового проектування. Моделюватимуть організацію дорожнього руху за допомогою сучасних програмних продуктів PTV Vissim. У такий спосіб планують підвищити пропускну спроможність проїзду на проблемних перехрестях і вулицях міста.

Крім того, потребує вирішення ще одне питання. «У зв’язку з приєднанням до міста восьми сільських громад, істотно зросла протяжність транспортних маршрутів, — зазначив міський голова. — Роботу з перевезення пасажирів необхідно так організувати, щоб мешканці приєднаних громад мали можливість комфортно дістатися до обласного центру. Це серйозний виклик. Це не просто придбати додаткові автобуси. Важливо відремонтувати дороги за такими стандартами, як це зроблено в місті. У вирішенні цих питань, а також проблем із трафіком у самому місті, без науковців не обійтися. У співпраці з Національним технічним університетом нам удалося у 2012 році реалізувати транспортну реформу і створити одну з кращих в країні моделей міських перевезень пасажирів. Віримо, що й наступні спільні кроки стануть успішними».

Віктор Біліченко навів факт взаєморозуміння у співпраці з міською владою. «Коли ми починали транспортну реформу і запропонували владі створити муніципальний автобусний парк, відверто кажучи, мало вірили, що до нас дослухаються і місто зможе реалізувати таку пропозицію, — зазначив ректор НТУ. — На щастя, влада зрозуміла актуальність такої пропозиції. Так само, як й інших новацій. Саме тому нині маємо одну з кращих маршрутних мереж пасажирського транспорту порівняно з іншими містами держави».

До речі, Меморандумом передбачено, що університет готуватиме фахівців у сфері робіт із транспортного планування з використання згаданих вище програмних продуктів PTV Vissim. Їх придбає місто за кошти бюджету. За словами керівника вишу, без такої програми нині неможливо налагодити належний рух транспорту в місті без заторів.

Вінниця.

Фото з сайту vmr.gov.ua.