Під час акції батьки, вчителі та колишні випускники школи закликали врятувати заклад від закриття.

Можливе закриття однієї з двох шкіл у громаді селища Сутиски на Вінниччині викликало значний резонанс — ідеться про заклад, в якому навчаються діти з малозабезпечених і неблагополучних сімей.

Перекриття місцевими мешканцями дороги для руху транспорту привернуло увагу до проблеми. На письмові звернення до органів влади не було відповіді, стверджують у колективі школи. Рух на автомобільній трасі Тиврів — Гнівань, що проходить через селище, зупинили з ініціативи батьків учнів. До акції приєдналися вчителі, працівники школи й навіть її колишні випускники.

Проте якщо найближчим часом не вирішиться питання про подальше фінансування закладу, то 1 вересня заняття не розпочнуться. Схоже, батьків і вчителів почули. Про це свідчить коментар голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова, розміщений на офіційному сайті ОДА. Але чому селищний голова називає заклад штучно створеним?

Забули, що обіцяли

Уже сама назва школи свідчить про її особливість — Спеціалізований заклад загальної середньої освіти І—ІІІ ступенів (СЗЗСО). Щоправда, називають освітню установу простіше — школа-інтернат. У Сутисках є також загальноосвітня школа. Під її дах планують перевести учнів зі СЗЗСО. А це 199 юнаків і дівчат, більшість з яких — діти з багатодітних чи неповних або неблагополучних сімей, малозабезпечені. «Вони навіть одягом відрізняються, — розповідають у школі. — Тому батьки не погоджуються віддавати їх у загальноосвітній заклад».

Яку ще особливість має школа-інтернат? Заступник директора Тетяна Ольшевська розповіла, що їхній заклад працює за технологічним профілем. Учні поглиблено вивчають предмети технологічного циклу. Зокрема, комп’ютерну графіку, веб-дизайн, креслення... Понад десять років заклад є експериментальним з упровадження моделі «Школа сприяння здоров’ю». Створено дві спеціалізовані групи з футболу, з якими працюють тренери, зокрема, з Вінницької школи «Блохіна-Бєланова».

Мають угоду про співпрацю з Вінницькою федерацією футболу. Навчаються діти з низки районів області, сусідніх населених пунктів, Вінниці. Місцеві проживають удома, приїжджі — у гуртожитках, їх нараховується три, у приміщеннях створено належні умови. На вихідні їдуть до батьків. Старші — самостійно, за молодшими приїжджають рідні.

«Раніше наш заклад перебував у комунальній власності Тиврівської районної ради, — розповідає Тетяна Ольшевська. — Потім його передали новоствореній ОТГ нашого селища. У січні нинішнього року до школи приходив голова громади Леонід Дідух разом з керівником фінвідділу і відділу освіти. В один голос запевняли, що про закриття закладу не йдеться. А вже у квітні раптом усе змінилося. Нас попередили, що коштів на фінансування вистачить тільки до серпня місяця, тому заклад має припинити своє існування. Учнів переведуть до загальноосвітньої школи».

Просяться під крило облради або пропонують фінансувати в складчину

Питання про припинення існування СЗЗСО винесли на розгляд сесії селищної ради. Одним з депутатів є заступник директора школи-інтернату Інна Николюк. Вона розповіла, що колектив звернувся з листами до керівників Вінницького району, а також до обласної влади. Суть їхнього звернення полягає в тому, щоб школу передали в комунальну власність обласної ради, адже в ній навчаються діти з різних районів області. А що вирішила сесія селищної ради?

«Ми запропонували відкласти розгляд питання до того часу, доки не дізнаємося, яке рішення прийме обласна рада, — каже Інна Николюк. — Нашу пропозицію депутати селища підтримали одноголосно».

Школа-інтернат має чимало спонсорів. Один з них — Клуб ділових людей з Вінниці. Його керівниця Надія Лисецька постійно відгукується на прохання адміністрації. Створили ігровий майданчик, обладнали тренажери, організовують для учнів екскурсії.

У колективі вдячні окремим ІТ-компаніям, які також підставляють плече, аби підтримати учнів. Справжніми друзями стали ГО «Я допомагаю дітям», «Полум’я надії», низка інших організацій і благодійників. Як пояснили в навчальному закладі, деякі громади висловили готовність сплачувати кошти за навчання «своїх» дітей, тобто представників їхньої громади, котрі здобувають освіту в Сутисках.

«Статус інтернату нав’язали штучно»

Голова Сутисківської ОТГ Леонід Дідух вважає, що статус інтернату навчальному закладу нав’язали у свій час штучно. За його словами, колишнє керівництво Тиврівського району зобов’язало сільські ради надати списки дітей з багатодітних родин, малозабезпечених і запропонували батькам, щоб їхні діти навчалися в Сутисках. Так з’явилася школа-інтернат.
«Яка громада з населенням у сім тисяч жителів змогла б у наш час утримувати дві школи? — запитує пан Дідух. — Я не зможу утримувати одночасно два заклади. До того ж учителі не кажуть про те, що школа потребує ремонту. А це немалі кошти: шкільне приміщення, три гуртожитки...»

«Невже через 60 років існування закладу на дверях почеплять замок?» — запитують у колективі школи-інтернату.

КОМЕНТАР

Сергій БОРЗОВ, голова Вінницької облдержадміністрації (на знімку):

«Проблему школи в Сутисках вирішуємо так, щоб заклад передати до спільної комунальної власності територіальних громад області. Для цього профільний департамент підготував відповідний проект рішення. Але є процедура проходження документа. Вона непроста. Тому розв’язати проблему за один день неможливо.

Надіслали лист-клопотання про розгляд питання на сесії облради. Його адресували начальнику управління спільної комунальної власності. Той має порушити питання перед головою облради про розгляд на сесії. Перед тим, за процедурою, його обговорять на засіданні депутатської комісії. Далі рішення має прийняти облрада. Схвалений документ скерують голові Сутисківської ОТГ. Коли депутати селища скажуть своє слово, то мають передати рішення до облради. Тільки після цього сесія облради ухвалить підсумковий документ.

Сподіваюся, депутати облради підтримають школу-інтернат. Це не просто питання ціною у 1,9 мільйона гривень. Це дитячі долі».

Вінницька область.

На знімку: нинішній навчальний рік може стати останнім для школи в селищі Сутиски, якщо заклад не передадуть у комунальну власність громад області.
Фото із сайту Вінницької ОДА.