Депутати ухвалили низку кадрових рішень, які докорінно змінили розстановку політичних сил у представницькому органі.

Обрали бойового командира

Наприкінці травня на Сумщині відбулось знакове таємне голосування: 38 депутатів із 49 присутніх на сесії обрали заступником голови обласної ради свого колегу Валерія Ісмаілова. Представляючи кандидата, голова облради Віктор Федорченко поінформував, що той — бойовий офіцер, учасник АТО. Тривалий час був командиром 27-ї реактивної артилерійської бригади імені Петра Калнишевського. Полковник Ісмаілов — відома й авторитетна в області особистість, і йому доручать опікуватись соціальним напрямом у роботі ради, насамперед підтримкою учасників війни на сході України та їхніх родин.

Голова облради ініціював звільнення голови постійної депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Євгена Южакова. Своє рішення Віктор Федорченко пояснив тим, що Є. Южаков не дотримувався трудової дисципліни. Новим головою бюджетної комісії облради депутати обрали Олега Медуницю. Він один із найвідоміших на Сумщині політиків. Був народним депутатом України двох скликань, а ще раніше працював заступником голови Сумської облдержадміністрації.

Валерій Ісмаілов і Олег Медуниця — члени фракції політичної партії «Європейська солідарність». Після нових кадрових рішень можна констатувати, що розстановка політичних сил у Сумській обласній раді докорінно змінилась. Перед цим багато хто дорікав «Слузі народу», який провів до представницького органу найбільше депутатів, створенням блоку із проросійськими силами. Бо першим заступником голови було обрано депутата від ОПЗЖ Олександра Стрельченка, а очільником найважливішої, бюджетної, комісії — представника партії «Наш край» Євгена Южакова. Під час першого, квітневого, етапу сесії облради О. Стрельченка мало не звільнили із займаної посади — для цього не вистачило лише одного депутатського голосу. Можна тільки уявити, скільки зустрічей, консультацій та домовленостей відбулось за майже місячний проміжок часу, що минув до продовження «перерваної» сесії. Але ж і маємо результат: представники колишньої опозиції отримали в облраді два із чотирьох найважливіших «портфелів», а питання про відставку першого заступника голови облради більше не порушувалось. Тепер, мабуть, можемо говорити про досягнення консенсусу між місцевими політиками, без якого плідна робота обласної ради неможлива у принципі.

Більше довіряють, ніж не довіряють

На сесії сталася ще одна подія, яка матиме кадрові наслідки. Раніше з ініціативи голови обласної ради було прийнято рішення про ліквідацію управління майном обласної ради, але минуло кілька місяців і Віктор Федорченко визнав свою позицію помилковою. Природа цієї помилки, зрештою, зрозуміла: колишній керівник управління майном, депутат від «Європейської солідарності» Дмитро Нагорний, був призначений на посаду ще облрадою попереднього скликання. За роки керівництва він «наламав немало дров», і через це «під ніж» пішло все управління. Однак облрада має чимало комунальних підприємств, які потребують компетентного куратора, тому «реінкарнація» профільного управління зрозуміла і виправдана. Залишається лише незрозумілим, хто його очолить. Навряд чи це знову буде представник «Європейської солідарності», бо тоді ця політична сила матиме в облраді більший вплив, ніж «Слуга народу».

Ще однією знаковою подією стало голосування за висловлення недовіри голові Сумської облдержадміністрації Василю Хомі. Щоб рішення набуло законної сили та було відправлено для реагування Президенту України Володимиру Зеленському, його мали підтримати не менш як дві третини депутатського корпусу обласної ради. Це 43 голоси із можливих 64, однак підсумки таємного голосування засвідчили, що голові ОДА не довіряють лише 28 депутатів.

Сумська область.