Починаючи з 1992 року понад 40 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь більш як у 26 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки. Наші «блакитні шоломи» виконували бойові завдання у країнах колишньої Югославії, на Африканському континенті, у країнах Близького і Середнього Сходу та інших регіонах. За цей час у таких місіях загинули 54 українські військовослужбовці.

Під час виконання завдань нашим військовим та поліцейським доводилося зіштовхуватися й з нестандартними ситуаціями, про одну з таких нагадав Сергій Карпушев (на знімку), який свого часу проходив службу у поліцейській миротворчій місії у Ліберії.

Незвичну роль акушера довелося виконати українському миротворцю Сергію Карпушеву  під час миротворчої місії у Ліберії. Про ту незвичайну подію дотепер згадує з посмішкою.

«Тієї ночі ми поверталися з патрулювання, — розповідає Сергій Карпушев. — Транспорту на дорозі не було, з 22-ї години і до шостої ранку діяла комендантська година. Раптом у світлі фар побачили декілька людей. Вони всі подавали знак руками з проханням зупинитися. Невідомі настільки настирливо жестикулювали, що водій натиснув на гальма».

Карпушев каже, що після зупинки їхній патруль змушений був порушити встановлене правило — не брати в автомобіль ООН місцевих. Ті, хто зупинив машину, схвильованими голосами, навперебій повідомляли, що необхідно терміново доправити до лікарні жінку, в якої починалися пологи. Проте доїхати до лікарні поліцейські не встигли.

— У нас в салоні була дистильована вода і медична аптечка, — продовжує розповідь співрозмовник. — Я перебував поруч з нею, тому саме мені випала участь виконати роль акушера. Прийняв немовлятко на руки. Матері дитини надали допомогу. Після цього водій продовжив рух до лікарні. З часом історія призабулася. Втім, через три тижні про неї нагадала породілля. Жінка прийшла у поліцейську станцію, де несли службу миротворці. Попросила зустрітися з військовим, який допоміг їй у тій складній ситуації. На прощання сказала офіцеру, що дівчинку назвали Україна. На честь його країни.

«Це повідомлення мене неабияк схвилювало, — каже Сергій. — Після чергування купив мішок рису і доправив його сім’ї породіллі. Для них це був королівський подарунок. Бачив тоді немовлятко».

У Ліберії Сергій Карпушев служив у званні старшого лейтенанта у ролі спостерігача ООН. Крім патрулювання, тренував місцевих спецпризначенців у поліцейській Академії. Друга його участь у миротворчій місії проходила у Східному Тиморі. Там завдання були більш складні і більш небезпечні. Доводилося протистояти місцевому криміналітету.

Нині Сергій Карпушев у званні підполковника служить на посаді командира батальйону оперативного призначення у військовій частині 3008 Національної гвардії України. Підрозділ дислокується у Вінниці.

Фото надано прес-офіцером в/ч 3008 Анною Лазуренко.