Директор фермерського господарства «Серпанок», що у селі Грядки Семидубської ОТГ Дубенського району Рівненщини, Богдан Миронович Музика (на знімку праворуч) у сільському господарстві 56 років.

Тож коли мешканці сіл Грядки та Залужжя довірили йому в оренду свої паї, були впевнені, що передали їх в надійні руки.

— «Серпанок» господарює на 800 гектарах. Земля, — каже Богдан Музика, — різна за родючістю, тож тут першу скрипку відіграє агрономічна служба, яка знає, що на якій ділянці посіяти. Вирощуємо зернові, а також займаємось племінним тваринництвом.

Нещодавно у «Серпанку» побував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль (на знімку ліворуч). Він поцікавився проблемами і досягненнями господарства.

— Щороку виробляємо 1,5 тисячі тонн зернових: кукурудзи, пшениці, ячменю — та сої і ріпаку, — розповів керівнику області Богдан Музика. — Також розводимо м’ясну худобу абердин-ангуської породи, яку успішно експортуємо в Азербайджан, Таджикистан, Іран, Ліван, Єгипет. Купували у нас племінних тварин і білоруси. Торік наше господарство сплатило до бюджетів усіх рівнів 2,3 мільйона гривень.

На думку Віталія Коваля, у «Серпанка» великий потенціал і він на правильному шляху у розвитку експорту:

— Таким роботодавцям завжди гарантована державна й обласна підтримка, адже рівень розвитку країни та регіону напряму залежить від обсягів експорту.

— Дотація на корів, компенсація кредиту та вартості насіння. Такими видами державної підтримки на 850 тисяч гривень уже скористалося фермерське господарство «Серпанок», — каже голова Дубенської РДА Всеволод Пекарський.

Хороші відгуки про господарство й у місцевого населення. Люди задоволені, що є кому довірити паї, що земля доглянута, обробляється.

— «Серпанок» дає роботу нашим мешканцям. Дехто працює цілий рік, дехто сезонно, — розповідає Семидубський сільський голова Микола Ковальчук. — А ще безвідмовне, коли потрібно допомогти школі, медицині чи з благоустрою.

Рівне.

Фото прес-служби Рівненської ОДА.