На знімку: обмін сувенірами у Чернігівській міській раді.

Адже, як сказала на зустрічі в обласній раді її голова Олена Дмитренко, зовнішньоторговельний оборот товарами підприємств Чернігівщини та Туреччини торік становив 38,2 мільйона доларів.

"Хоча минулий рік і став викликом для економік усього світу через пандемію коронавірусу, але нам вдалося зберегти позитивне сальдо зовнішньої торгівлі", - зазначила голова обласної ради Олена Дмитренко та підкреслила, що Чернігівська область зацікавлена в поглибленні співпраці з турецькими партнерами та реалізації спільних проектів, зокрема на умовах державно-приватного партнерства.

Посол Турецької Республіки наголосив, що саме для двостороннього співробітництва ними відстежуються зміни в українському законодавстві, зокрема в земельній реформі, а до Чернігова прибули, аби поспілкуватися з представниками влади і бізнесу та дізнатися про потенціал нашого краю, наявні корисні копалини, сировинні ресурси, потужності виробництва, створення індустріальних парків тощо.

Можливості Чернігівщини представили президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов та керівники ряду підприємств краю. За словами посла, всі озвучені пропозиції та презентована інформація буде представлена бізнес-колам Туреччини, і це стане поштовхом до пожвавлення торгівельних відносин та реалізації спільних інвестиційних проектів. Цьому сприятиме й усунення митних бар'єрів, зокрема зниження мита для виходу товарів та продукції на ринок Туреччини.

У міській раді гостя привітав секретар Олександр Ломако, який запропонував після зустрічі прогулятися центральною частиною міста і впевнитися, що Чернігів - чудове древнє місто. Він подякував за те, що Турецька Республіка завжди підтримує територіальну цілісність і суверенітет України.

"У нас працює декілька компаній з турецькими інвестиціями. Основна їх частина зосереджена у галузі лісового господарства, яка пов'язана з деревообробкою. Також у місті розташовані виробничі потужності одного із лідерів українського пивоварного ринку компанії AB InBev Efes, яка є спільним підприємством найбільшої у світі пивоварної компанії Anheuser-Busch InBev і найбільшої пивоварної компанії Туреччини Anadolu Efes, що заснована в 1969 році", - повідомив секретар міської ради Олександр Ломако.

Окремим напрямом можливої співпраці секретар міської ради відмітив туризм. Адже туристичні потоки між Україною та Туреччиною постійно зростають. Україна входить до топ-10 країн за кількістю туристів до Туреччини. У 2019 країну відвідали 1,5 млн громадян України, водночас у нашій державі у 2019 році побували понад 300 тисяч турецьких громадян.

"Користуючись нагодою, хочу попросити запрошувати ваших громадян до нашого міста. Чернігів має великий потенціал, оскільки за останні п'ять років дуже змінився. Зокрема, у 2020 році наше місто відвідали понад 1,2 млн гостей. Перспективи для інвестування саме в цю галузь можуть бути дуже цікавими для ваших підприємців. Ви маєте досвід, а ми маємо велику перспективу, зокрема, у готельному бізнесі та зеленому туризмі", - сказав Олександр Ломако.

Чернігів.

Фото прес-служби міськради.