Керівництво ГО «Українське ядерне товариство» і конкурсне журі оголосили переможців.

Як розповіли «Голосу України» на ЗАЕС, доповіді представили 25 старшокласників-переможців першого етапу конкурсу в регіонах: містах-супутниках АЕС, Славутичі, Харкові, Львові, Києві, Гайсині й Іванківському районі Київської області.

Перше місце з роботою «Вимір рівня радіаційного фону в місцях скупчення людей м. Енергодар» посіла учениця 11-го класу Енергодарської багатопрофільної гімназії «Гармонія» Софія Ємельянова.

«Планувала акцент зробити на практичній частині реферату — на своєму дослідженні. Ми взяли два дозиметри — один на Запорізькій АЕС, другий придбали самостійно. Потім виконали локальні вимірювання, провели невелике анкетування, щоб визначити місця скупчення людей. Далі проаналізували отримані дані й виміряли радіаційний фон в зазначених місцях», — розповіла вона.

Один із трьох заохочувальних призів за роботу «Методи інформування суспільства у разі аварії на АЕС» одержав учень 11-го класу енергодарського НВК № 1 Єгор Перепелиця.

«Другий етап виявився складним. Я трохи змінив роботу, додав статистику з офіційних акаунтів Запорізької АЕС на таких платформах, як YouTube і TikTok. Додав і методи, за допомогою яких можна збільшити кількість передплатників і дещо змінив висновки», — зазначив Єгор.

Усім учасникам фіналу від організаторів конкурсу передадуть сувеніри, а переможцям — цінні призи.

Запорізька область.