Цими днями переміщують великі масиви ґрунту для укріплення купола, щоб той став більш стійким і не трапилося зсувів. Наступний етап — укривання об’єкта захисними елементами, геотекстилем і ґрунтом, потім висадять зелені насадження.

Як розповів директор комунального підприємства «Зелене місто» Святослав Євтушенко, компанії, що задіяні в рекультивації, мають великий досвід роботи на полігонах. Загалом залучено понад 30 екскаваторів, бульдозерів та трамбувальної техніки. Будівельники також облаштовують дренажні канали для відведення стічних вод. Водночас триває осушення озер-відстійників фільтрату, який ще тривалий час буде утворюватися і забруднювати ґрунтові води. З озер фільтрат, якого накопичилося понад 177 тис. метрів кубічних, потрапляє на дві станції для очищення. За добу переробляють майже 500 метрів кубічних.

Ще одна проблема — це полігонний газ, який від 30 до 60 відсотків складається з метану, що знищує озоновий шар та викликає парниковий ефект. При великій кількості полігонний газ навіть викликає пожежі. Рекультивація дала змогу облаштувати систему дегазації й унеможливити потрапляння метану в атмосферу.

Після того як облаштують остаточний купол, встановлять технічний шар покриття, щоб зменшити проникнення дощової води до відходів. І завершенням усіх робіт стане озеленення колишнього сміттєзвалища.

Львівська область.