Цими вихідними столиця нашої країни відзначала подвійне свято: 29 травня — День столиці, а 30 травня — День Києва. І хоч формат масових заходів було адаптовано до карантинних вимог, місць для проведення дозвілля не бракувало. Основними локаціями святкування Дня Києва вже традиційно були Арка дружби народів та Співоче поле. Загалом у святковій програмі було оголошено понад 150 заходів, майже 50 із них — спортивні змагання та турніри, серед них благодійний «Пробіг під каштанами».

Утім, святкувати почали задовго до вихідних. Так, 25 травня святкову програму відкрили виступом Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького, яка провела музичну екскурсію локаціями Андріївського узвозу. Тут відбувався і вже традиційний ярмарок народних майстрів (на знімку). А 27 травня в Музеї історії міста Києва розпочався проект «Велика Сімка», де представлені твори семи видатних українських художників: Тараса Шевченка, Олександра Архипенка, Михайла Бойчука, Анатолія Криволапа, Казимира Малевича, Григорія Нарбута та Марії Примаченко. Виставка триватиме до 28 червня. Крім того, 29—30 травня у Музеї історії міста Києва презентували нову тематичну екскурсію «Міфи і фейки про Київ». З 29 травня до 6 червня в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» експонуватиметься виставка «Старий Київ у поштівках».

Ще однією яскравою подією стало урочисте відкриття 29 травня 50-го ювілейного Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», який відбуватиметься в оpen air-форматі впродовж тижня.

На Співочому ж полі впродовж двох днів вирував фестиваль Kyiv fan fest.

***

Своєрідний подарунок до дня народження Києва зробила Всеукраїнська асоціація гідів на чолі з Яніною Гавриловою. Усіх охочих вони провели найдавнішими місцями нашої столиці та присвятили свою екскурсію гастрономічним вподобанням давніх киян.

Звідки черпали інформацію? Кажуть, допомогли билини. Саме там можна дізнатися, що, приміром, Ілля Муромець за один раз міг з’їсти цілий мішок зерна (а, мабуть-таки, каші). Ну і, звісно ж, пили вино та меди. У фаворі був також кисіль. А чи знаєте ви, що ці напої зберігалися в підвалах Софії Київської? Тепер туди, у Митрополичі палати, водять тематичні екскурсії. А от коли на брамі Софії розміщували скульптуру Архістратига Михаїла, в неї вмонтували послання нащадкам. Ото буде колись цікаво дізнатися, що ж побажали нинішні кияни майбутнім!

А нам на екскурсії було цікаво довідатися, що таке сирівець, тетеря чи, приміром, кваша, за якими і не тільки проводили свої пишні учти, а по нашому — переговори, наші давні пращури.

Нині ж, щоб закохати киян і гостей у своє місто і рідну кухню, київські пекарі спільно з управлінням туризму КМДА розробили своєрідний бренд KyivPie. Це невеличкий пиріг у вигляді сонця із різноманітними начинками: і солодкими, і солоними, і навіть окремо для вегетаріанців. Він має стати своєрідною цікавинкою під час проведення гастрономічних турів. Нині пиріг можна спробувати в досить атмосферному місці — ресторанчику «Глек».

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.