Паралельно з цим збільшується і експорт продукту на світовий ринок.

У Державній службі статистики зазначають, що за перші три місяці 2021 року українські свинарі збільшили виробництво сала на п’ять відсотків.

А от про подорожчання хліба і хлібобулочних виробів в Україні попереджали з кінця минулого року. Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко наголошує, що «...ми бачили 2020 рік з зростаючими цінами на хліб, і подорожчання хліба і хлібобулочних виробів у поточному році. Але подорожчання хліба, яке почалося на початку року, зараз сповільнилося», — сказав фахівець.

Утім експерт попереджає, що це буде невелике подорожчання. Прогнозується, що за літо хліб підніметься в ціні на 2-3%.

Коли б не більше, бо — дурне сало без хліба!

У Держстаті зазначають, що основними покупцями українського сала в останні роки є Азербайджан, В’єтнам та Польща.

До речі, деякі українські товари вже наздогнали і навіть перегнали в ціні європейські і коштують дорожче, ніж у Польщі! Принаймні на цьому наполягають експерти.

Одним з таких продуктів є молоко. В Україні літр пастеризованого молока коштує приблизно 30 грн, тоді як в Польщі, Угорщині та Португалії його вартість значно нижча і коливається від 18 до 25,3 грн. З соняшниковою олією схожа ситуація — 65 грн в Україні та 45—63 грн у вищезазначених країнах ЄС.

Заступник голови правління асоціації «Укрмолпром» Зінаїда Карпенко пояснює, що все через те, що українська молочна сировина коштує дорожче, ніж у Європі. Тому, мовляв, «...з Польщі, Угорщини, Нідерландів останнім часом імпортується велика кількість молочних продуктів...», — каже експерт.

Ще одна група товарів, яка обходиться жителям інших країн дешевше, ніж українцям, — це м’ясо. Зокрема, свинина і яловичина.

За словами Олексія Дорошенка, на це впливає імпорт. Що стосується м’яса, то така різниця в ціні не завжди однакова. Якщо ви подивитеся ціну м’яса десь через місяць, то вона, можливо, буде в Україні трохи нижче, тобто тут все динамічно...», — зазначив фахівець.

До речі, економіст Дорошенко теж стверджує, що більшість продуктів щоденного вживання в Україні вже коштують дорожче, ніж в ЄС: «...маю на увазі середні по доступності категорії продуктів. Якщо розглядати високу цінову категорію, то найчастіше вона в Європі буде все-таки дорожче», — додав він.

Якщо ж говорити про овочі, то вони, як правило, дешевші в країнах ЄС на 5—10%. Факторів, чому так відбувається, доволі багато. «...Це і дорожнеча кредитів, і оподаткування, і агродотації. Крім того, через відсутність конкуренції виробники можуть встановлювати ціну, яку захочуть. Куплять і так...», — переконує Дорошенко.

Тішить те, що, як зазначають експерти, ціни на деякі види продуктів мають змінний, динамічний, сезонний характер, і різниця постійно змінюється в залежності від збільшення чи зменшення імпорту або експорту кожного окремого виду товару.

Хочеться вірити, що колись вдасться і нам — пересічним — побачити суттєві зміни на цінниках у продуктових магазинах та супермаркетах. Причому сповіщатимуть вони не про подорожчання, а навпаки!

Підсумовував Віктор БОНДАР.