Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини (№ 5330-1) та рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу. Під час обговорення документа народні депутати зазначали, що в чинному законі є суттєві прогалини, що не гарантує унеможливлення негативного впливу продукції сексуального чи еротичного характеру на дітей та підлітків.

Для усунення прогалини в законодавстві та забезпечення захисту прав і малолітніх, і неповнолітніх дітей законопроектом пропонується в окремих статтях Закону України «Про захист суспільної моралі» замінити поняття «неповнолітні» на поняття «діти».

Крім того, проектом закону вводиться заборона на використання образів усіх дітей (а не тільки неповнолітніх) у будь-якій формі в продукції сексуального чи еротичного характеру і у проведенні видовищних заходів такого характеру. Представниця

Уповноваженого Верховної Ради з питань дотримання прав дитини Аксана Філіпішина під час засідання комітету наголосила, що законопроект є «відповіддю на виклики, з якими стикаються сьогодні українські діти».

Також народні обранці обговорили проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки (№ 5073) — запропонована редакція законопроекту передбачає створення державного фонду, акумуляції і спрямування коштів, отриманих від плат за ліцензії на провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей, на фінансування охорони здоров’я, спорту, освіти, культури, наукової і науково-технічної діяльності.

За результатами розгляду народні депутати ухвалили рішення направити законопроекти (№ 5073 та № 5073-1) на доопрацювання.

На порядку денному засідання — проведення комітетських слухань на тему «Читання як життєва стратегія», під час яких Український інститут книги презентує стратегію розвитку книжкової справи та промоції читання на 2021—2025 роки. Такі слухання заплановано на 7 липня цього року.