Спочатку об’єднались Привільненська і Молодавська сільради, згодом приєдналися Іваннівська і Малосадівська. Тепер у Привільне їдуть по досвід з інших громад, і ним ділиться Привільненський сільський голова Юрій Момотюк та фахівці сільради.

Ось і цими днями делегація Степанської селищної ради приїздила у Привільне, щоб перейняти досвід написання та реалізації проектів.

— Писати проекти почали ще задовго до децентралізації — з 2006 року, коли мене вперше обрали сільським головою, — розповідає Юрій Момотюк (на знімку). — Писав я сам, це були невеличкі проекти, які все ж дозволяли залучати частину коштів (на умовах співфінансування) для вирішення невеличких проблем. При районній раді тоді існував конкурс підтримки місцевих ініціатив. Пригадую перший реалізований у такий спосіб проект — створення громадської зупинки у селі Черешнівка та ремонт фойє в Будинку культури села Привільне.

— Тепер, після створення громади, це входить в посадові обов’язки проектного менеджера Світлани Роїк, — каже Юрій Момотюк. — І вона з цим справляється успішно, про що свідчить ряд реалізованих у нашій громаді проектів.

— Попри коронавірус, торік реалізували шість проектів, — розповідає Світлана Роїк (на знімку). — Створили центр СТЕМ-освіти, для якого придбали 3D-принтер, 3D-ручки, дрони, квадрокоптери та інше обладнання, що сприятиме розвитку науково-дослідницької діяльності в сільській школі. Загальна вартість проекту — понад 220 тисяч гривень, з них на його реалізацію отримали 153 тисячі гривень у рамках конкурсу підтримки ініціатив територіальних громад Рівненщини.

— За підтримки Британської Ради в рамках програми «Активні громадяни» реалізовано три проекти на 56 тисяч гривень, із них 45 тисяч — кошти грантодавців. У рамках проекту «Творимо зелену громаду сьогодні» благоустроїли центральну частину Привільного — висадили сакури, магнолії, гліцинію та інші декоративні рослини. Завдяки другому проекту створили літню сцену для дозвілля учнів привільненського ліцею (автор ідеї та керівник проекту Роман Кіриченко). А ось третій проект «Олімпійський тиждень» дав змогу провести спортивні заходи на території Молодаво Третє та придбати спортивний інвентар (автор ідеї та керівник проекту Катерина Маркопольська).

За підтримки Українського культурного фонду підлітки Привільненської громади та їх ровесники з Рівного, Гощі були учасниками проекту «Медіа-школа прямує в громади», під час якого спізнали ази журналістики. Юні слухачі школи зняли два відеоролики про Тараканівський форт та Дубенський замок.

— У цьому році нашій громаді за співпраці з Агенцією регіонального розвитку Рівненщини вдалось стати партнером проекту Мережа індустріальних парків «Західний індустріальний кластер». Сума залучених коштів — понад два мільйони гривень. Ми маємо під індустріальний парк 43 гектари, які за кілометр від траси Київ — Чоп. Маємо концепцію його розвитку, тож запрошуємо до себе інвесторів, — каже проектний менеджер. — Тим паче, що на території громади є вільні приміщення колишніх промислових підприємств, які теж чекають свого інвестора.

— Завдяки участі в проектах вдалося перекрити дах у Привільненському дитсадку, встановити на ньому геліосистему для підігріву води від сонячної енергії, — розповідає Світлана Роїк.

— Ми першими в Рівненській області започаткували місцевий конкурс проектів «Бюджет участі Привільненської громади». У 2019 році з бюджету сільради під нього виділили півмільйона гривень. Це активізувало жителів громади, і вони почали змагатися у конкурсі, щоб отримати по 100 тисяч гривень на реалізацію свого проекту. Таким чином у селах з’явилося два дитячі майданчики, облаштовано громадські зупинки, дошкільний навчальний заклад у Привільному придбав машинку для сушіння постільної білизни. У рамках одного з громадських проектів у школах закупили нові плазмові телевізори, у Молодаво придбали стіл для піскотерапії, безкаркасні крісла тощо, — розповідає Привільненський сільський голова Юрій Момотюк.

Фото надано автором.