Географію планують розширювати.

До 30-річчя Незалежності України в регіоні планують відкрити тридцять нових соціальних об’єктів, серед яких: школи, дитячі садки, прийомні відділення лікарень і стадіони, а також гуртожитки для тимчасово переміщених осіб. На це знадобився майже мільярд гривень. Витрати на будівельні матеріали, виконання робіт і технічний нагляд повністю покриває Європейський інвестиційний банк. Решту має фінансувати місцева влада.

«В області проживають 14 тисяч родин вимушених переселенців. З початку конфлікту на Донбасі ми допомагаємо розбудовувати інфраструктуру на територіях, де вони мешкають. Це і гуртожитки, і садки. Кожен об’єкт по-своєму особливий.

Сподіваємося, що й надалі співпрацюватимемо в інтересах людей», — заявив заступник міністра розвитку громад і територій України Іван Лукеря.

Регіон має досвід співробітництва з європейськими інвесторами. У Мелітополі вперше за 44 роки капітально відремонтували інфекційну лікарню, оновили дитячий садок «Зірочка» для дітей військових, Палац культури залізничників і дитячу музичну школу. А у Приморську завершили спорудження нового корпусу центральної районної лікарні, у Гуляйполі заграв яскравими фарбами дитсадок «Сонечко».

«Понад половину запланованих проектів уже реалізовано, а за 11 проектами Надзвичайної кредитної програми успішно працюємо в рамках «Великого будівництва», — зазначив голова ОДА Олександр Старух.

Один з об’єктів — створення на базі обласної клінічної лікарні регіонального медичного хаба, покликаного об’єднати медичну науку і практику, створити кращі умови для порятунку життя і здоров’я людей. Перший крок у реалізації задуманого — зробити лікарню сучасною і теплою. Уже завершили термомодернізацію аудиторного та операційного корпусів, продовжують утеплювати головний корпус. Загальний кошторис — 136 мільйонів гривень. Цього року планують освоїти 48 мільйонів, з яких кошти ЄІБ становлять 40 мільйонів і обласного бюджету — 8 мільйонів. Завершення робіт заплановано на осінь.

«Усе має дуже красивий вигляд. Завдяки проведеним енергозберігаючим заходам заощаджуватимуться ресурси лікарні. Також якісно виконано роботи всередині медзакладу. Все логічно сплановано і організовано для надання максимально оперативної та якісної медичної допомоги пацієнтам», — зазначив керівник проекту ЄІБ Рой Дрейкотт.

Четвертий рік реалізують проекти ЄІБ в обласному центрі. Один з них — відновлення після пожежі школи № 53 у Шевченківському районі. Ремонтують і Малу гуманітарну академію, планують реконструювати Міський палац дитячої та юнацької творчості.

«Останній проект досить масштабний. Місто реконструює площу Запорізьку, а в рамках співробітництва з Європейським інвестиційним банком з іншого боку буде реконструйовано Міський палац дитячої та юнацької творчості. Також розраховуємо на підтримку держави у створенні дитячого інфекційного відділення, адже воно потрібне не лише місту, а й області. Розглядаємо різні варіанти, можливо, це будуть кошти Надзвичайної кредитної програми або Державного фонду регіонального розвитку», — розповів запорізький міський голова Володимир Буряк.

Цього року заплановано старт нової «Програми відновлення України», фінансову угоду про реалізацію якої підписали ЄІБ і уряд України.

«Раді співробітництву з нашими європейськими партнерами й вітаємо той факт, що скоро буде підписана нова угода. Сподіваємося, що вже незабаром зможемо почати відбір проектів для участі в програмі. Дуже важлива якість цих проектів», — наголосив Іван Лукеря.

Запорізький регіон уже готовий боротися за ці кошти. На розгляд подадуть 84 проекти, серед яких — розвиток медичного хаба, створення дитячого інфекційного відділення на базі 5-ї запорізької міської дитячої лікарні, реконструкція занедбаного будинку під соціальний гуртожиток в Енергодарі, утеплення Мелітопольського ліцею-інтернату, будівництво каналізації у селищі Приазовське і новий водогін у селах Набережне і Подспор’є в Приморській громаді.

Рой Дрейкотт висловив сподівання, що область зможе скористатися нагодою і отримати кошти для впровадження нових проектів з розширеною позикою: «Ми знову будемо раді співпрацювати».

Фото з відкритих джерел.