На знімку: новий боєць херсонського батальйону Нацгвардії Олександра Високос.

У кароокої красуні Олександри досить незвичайне, як для дівчини, хобі — вона є вправним стрільцем з лука та арбалета із оптичним прицілом. Та у свої двадцять років Олександра Високос змінила лук на автомат, оскільки вступила до лав Національної гвардії України.

«Проходила курс молодого бійця, і вдруге в житті взяла до рук АКМ. Випустила з нього 30-патронний магазин стоячи. Й по тому в моїй мішені знайшли 19 пробоїн. З них дві — в «десятку». Либонь, попередні стрілецькі вправи даються взнаки», — зі скромною гордістю розповідає нацгвардійка.

Олександра вже склала присягу — її зарахували патрульною до другої роти батальйону НГУ, дислокованого в Херсоні. Першими днями служби вона дуже задоволена: каже, до солдатського колективу легко притерлася. Та й офіцери за потреби й допомагають, і корисні поради по службі завжди готові дати. «Білою вороною» у чоловічій компанії не почувається, оскільки у роті є ще одна дівчина. І також Олександра!

У товаристві патрульна після курсу молодого бійця вже обжилася. З новими побратимами хоч зараз готова вирушити у зону ОСС (відрядження на тамтешні блокпости для херсонських нацгвардійців давно звичні). Командири, до речі, такої вірогідності не виключають: дівочі успіхи у несенні служби стимулюють і чоловіків підтягнутися. Від дівчини чоловікам відставати не годиться.

Як до бажання вступити до лав Нацгвардії поставилися рідні, запитую. «У нас в родині не було професійних військовиків. Та ніхто мене не відмовляв: мати сказала — це моє рішення, і вона його підтримає», — пояснює Олександра. Адже служба для дівчини не є спонтанним рішенням: вона обдумувала його три роки і мріє зробити кар’єру військового психолога, вступивши згодом до Академії НГУ. Адже хоче спілкуватися з людьми, краще їх розуміти, а для цього і в повсякденному житті навички психолога безцінні. Що ж, можна тільки побажати новому патрульному, аби й кар’єрні плани для неї виявилися черговим влучанням у десятку.

Херсон.

Фото Аліни КОБЕЦЬ.