Локдауни, вимушена ізоляція, дистанційне навчання, обмежене спілкування — все це вплинуло і на фізичний, і на емоціональний стан дітей. Тож батьки думають, як найкраще організувати для них літній відпочинок.

Чимало чинників впливає на те, чи буде він по-справжньому повноцінним. Адже для багатьох родин доволі гостро стоять фінансові проблеми. А у когось викликає побоювання ще й те, наскільки безпечними будуть канікули в умовах, коли загрозу пандемії не подолано.

Ці ж проблеми, тільки у значно більшому масштабі, доведеться розв’язувати і владі на місцях, що проводитиме цьогорічну оздоровчу кампанію. В хмельницькому обласному бюджеті передбачено приблизно шість мільйонів гривень на оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Ще майже 1,2 мільйона виділено для вихованців інтернатів та 665 тисяч гривень — для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців дитбудинків сімейного типу, дітей із прийомних сімей та тих, хто опинився в складних життєвих обставинах.

Якщо врахувати теперішні ціни, суми не такі вже й великі. Тож їх доповнять бюджети районів, міст, об’єднаних територіальних громад. Загалом вони витратять понад 22 мільйони гривень. А ще заплановано залучити більш як 18 мільйонів гривень позабюджетних коштів. Та над пошуком спонсорів і добродійників доведеться добре попрацювати. А часу на це обмаль.

Розрахунки такі, що в середньому на кожного відпочивальника має припасти трохи більше тисячі гривень. Якщо не вести мову про місячне перебування в таборі або санаторії, а лише про двотижневий відпочинок, то щоденні витрати становитимуть майже сімдесят гривень. Чи вистачить цього на повноцінне харчування, комфортне проживання, оздоровчі заходи?..

Та попри це в області планують забезпечити бюджетним та спонсорським коштом оздоровлення та відпочинок приблизно 66 тисяч дітей шкільного віку. Це — лише трохи більше половини від загального числа школярів. Тож друга половина може розраховувати виключно на можливості батьків.

Уже наперед зрозуміло, що багато на чому доведеться економити. Так, на тритижневий відпочинок зможуть розраховувати лише 13% дітей. Для 38% передбачено тільки двотижневий відпочинок.

На повноцінну державну підтримку зможуть розраховувати хіба що ті, кому у житті — найважче. Так, коштом обласного бюджету закуплено 309 путівок у заклади, розташовані на території області. І лише 263 щасливчикам із цієї категорії вдасться потрапити до моря за безплатною путівкою.

Для решти охочих гроші на путівки збиратимуть батьки. Найдоступнішими будуть місцеві табори та санаторії. А таких в області передбачається 29. Щоправда, більшість із них — це заклади лише із денним перебуванням (таких тільки в обласному центрі буде 23). Але навіть про їх функціонування протягом усього літа говорити зарано. Якою буде епідемічна ситуація — сказати важко.

Влада обіцяє, що контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства, безпечного та якісного харчування, пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту буде посиленим протягом усього сезону. Без цього просто не обійтись.

Але для багатьох родин уже тепер зрозуміло, що відпочинок з дітьми буде доволі проблематичним. Паспорти вакцинації можуть стати на заваді міжнародним подорожам. А фінансова криза, яка позначилась на сімейних заощадженнях, змусить обирати бюджетні варіанти. Для тисяч дітей найдоступнішим літнім відпочинковим майданчиком стануть гостини у бабусь та дідусів.

Хмельницька область.

Фотоетюд Тетяни ЄВХАН.