Хоча на долю жінки випало чимало випробувань: революція, колективізація, Голодомор, лихоліття війни — вона ніколи не втрачала життєрадісності та енергійності. «Я вважаю, що спорт і праця мене тримають на світі», — каже довгожителька.

Народилася Олена Адамівна у Харкові. Після закінчення трудової семирічної школи дівчина навчалася спочатку в Індустріальному технікумі, а згодом — у Житомирському сільськогосподарському інституті. У студентські роки Олена грала в духовому оркестрі, співала в хорі, захоплювалася спортом та захищала честь вишу на численних змаганнях. До війни Олена Сорочинська (дівоче прізвище Олени Адамівни) була чемпіонкою Житомира з бігу та стрибків у довжину і багаторазовою переможницею та призеркою міських чемпіонатів зі спортивної гімнастики.

Коли Житомир зайняли німці, дівчину під час облави схопили на вулиці та відправили на примусові роботи до Німеччини. Там, на чужині, вона випадково зустріла знайомого житомирянина Семена Москальова, дядька всесвітньо відомого піаніста Святослава Ріхтера. У 1945-му молодята побралися і прожили у любові й злагоді 54 щасливі роки. До виходу на пенсію Олена Адамівна працювала на посаді викладача та старшого бухгалтера Житомирської бухгалтерської школи, а Семен Миколайович майже 40 років керував духовим оркестром міського Палацу піонерів.

Привітати найстаршу житомирянку з поважною датою та побажати їй міцного здоров’я і бадьорості духу прийшов міський голова Сергій Сухомлин (на знімку).

Житомир.

Фото з сайту Житомирської міської ради.