Ця сесія запам’ятається великою кількістю звернень до вищих посадовців держави щодо проблем регіону, розв’язання яких залежить повністю від них.

Одне із таких звернень Рівненської обласної ради адресовано Президенту, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру, Раді національної безпеки і оборони України. У ньому депутати б’ють на сполох щодо критичної ситуації, що склалася у закладах охорони здоров’я України та Рівненщини.

«З 1 квітня 2020 року в Україні розпочалась реформа спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги. Відтак відбулось вимушене нестачею коштів закриття ряду комунальних закладів охорони здоров’я, які надають психіатричну та фтизіопульмонологічну допомогу, в більшості інших медичних закладів проведено оптимізацію, а фактично скорочено велику кількість медичних та немедичних працівників. Ці заходи не дали бажаного економічного ефекту через низькі тарифи, які оплачувала НСЗУ відповідно до договорів про медичне обслуговування населення, і ситуація була стабілізована за рахунок додаткових пакетів послуг № 32 та № 33 «Перехідне фінансове забезпечення комплексного надання медичних послуг ЗОЗ», які оплачувались лише до 31 грудня 2020 року.

У 2021 році ситуація з фінансуванням більшості закладів охорони здоров’я значно погіршилась. Збільшення мінімальної заробітної плати та відсутність пакетів «Перехідне фінансове забезпечення комплексного надання медичних послуг ЗОЗ» збільшило навантаження на фонд заробітної плати лікарень. Якщо лікарні, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19 (а таких в області в цьому році законтрактували лише 5), виживають, інші заклади опинились на межі банкрутства. На сьогоднішній день НСЗУ боргує закладам охорони здоров’я області більше 180 мільйонів гривень, мотивуючи це недоотриманням коштів з державного бюджету.

НСЗУ в своїй роботі постійно порушує терміни підписання договорів та умови оплати контрактів, нарахування коштів за надання послуг проводить вибірково, із запізненням та з порушенням постанови КМУ № 133 від 15.02.2021, постійно змінює умови підписання договорів, збільшуючи вимоги до закладів та маніпулюючи статистичними даними.

Електронна система охорони здоров’я України, через яку звітуються заклади охорони здоров’я, працює нестабільно та неякісно, постійно перевантажена, що не дозволяє вчасно і в повному об’ємі подавати інформацію про надані послуги, а відповідно заклади недоотримують кошти, особливо від цього страждає амбулаторна допомога.

Частині закладів охорони здоров’я області, які надавали допомогу пацієнтам з COVID-19 протягом квітня-травня 2021 року, НСЗУ не продовжила договори, а відповідно коштів за лікування пацієнтів заклади не отримали.

На сьогоднішній день більшість «неКОВІДних» стаціонарних лікарень області, особливо районні, опинилися в критичному стані, кошти, які отримують від НСЗУ, покривають лише 60% від потреби на заробітну плату, а заклади, які надають амбулаторно-поліклінічну допомогу, зокрема діагностичний центр, отримали лише 40% від фонду заробітної плати, коштів же на медикаменти, розхідні матеріали та амортизацію обладнання немає, не кажучи вже про розвиток підприємств.
Хронічне недофінансування, низька заробітна плата, відсутність можливості фінансового стимулювання та диференціації фаховості працівників призводить до щоденного звільнення з комунальних закладів охорони здоров’я висококваліфікованих кадрів, погіршує якість медичного забезпечення та породжує щоденні конфлікти між пацієнтами та медичними працівниками, що створює загальну суспільну невдоволеність медичною реформою.

Звертаємось до вас з проханням негайно втрутитись в порядок реалізації медичної реформи, не допустити масового закриття комунальних закладів охорони здоров’я, оскільки це призведе до погіршення здоров’я нації та становить загрозу національній безпеці держави», — закликають вищих посадовців держави депутати Рівненської обласної ради.