Його відкриття активно підтримував генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин, який тісно співпрацює з військовою частиною 3045 НГУ.

«Цей сучасний комплекс дасть можливість удосконалити систему професійної підготовки військовослужбовців, що виконують завдання з фізичного захисту АЕС. Це сприятиме підвищенню рівня безпеки АЕС, забезпечить ефективне реагування підрозділів НГУ на наявні та потенційні виклики й загрози безпеці стратегічних об’єктів», — наголосив начальник управління з охорони важливих державних об’єктів Нацгвардії України, полковник Віктор Грабчак.

Під час відкриття було представлено характеристики обладнання центру, про яке детально розповіли представники вітчизняної фірми-виробника. Зокрема, гості ознайомилися з роботою сучасної системи «Скiф». Особовий склад взводу спеціального призначення системи «Сармат» відпрацював штурм будівлі з умовною ліквідацією терористів.

За словами заступника командира частини по роботі з особовим складом, підполковника Анатолія Романюка, комплекс складається із системи взаємопов’язаних складових, що застосовуються за різними сценаріями, у найрізноманітніших комбінаціях, з дуже гнучкими налаштуваннями. У різних місцях будівлі розташовуються макети заручників та правопорушників, яких можуть «вражати» вогнем зі стрілецької зброї та ручними гранатами військовослужбовці, що навчаються.

«Усі статистичні дані та відео з екшн-камер виводяться на пульт управління комплексу, де можна провести глибокий аналіз дій як кожного військовослужбовця, так і підрозділу загалом. Також до матеріально-технічної бази комплексу належать квадрокоптер для проведення зовнішньої розвідки, планшет парамедика для імітації надання першої медичної невідкладної допомоги та система контрснайперської боротьби. Також за потреби можливе часткове застосування складових разом із системою «Скіф» на відкритій місцевості», — прокоментував підполковник.

Вараський міський голова Олександр Мензул та командир військової частини 3045 з охорони Рівненської АЕС Аркадій Агальцов підписали меморандум про співпрацю між міською радою та військовою частиною у напрямі розвитку комунікації та патріотичного виховання молоді громади.

Віта НИШКАЛЮК, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.