Як передбачено, з 1 липня у країні має бути запроваджений ринок земель для ведення товарного агровиробництва. Але що ближче до окресленої дати, то більшу стривоженість викликають пропоновані новації на місцях. Дедалі частіше починають лунати голоси проти. Свою думку з цього приводу вирішили висловити і депутати Хмельницької облради. Вони ініціюють звернення до найвищих органів влади щодо заборони продажу. А ще — проведення всеукраїнського референдуму. Уже підготовлено проект звернення до Президента, Верховної Ради та ЦВК. Головна його тема — в умовах збройної агресії Росії заборонити продаж сільськогосподарської землі будь-кому, крім держави Україна.

У документі зазначається, що влада заспокоює всіх, мовляв, відкриття ринку землі — вимога часу і поширена практика в Європі. Але депутати звертають увагу на те, що в об’єднаній Європі до 80 відсотків сільгоспвиробників — це фермерські хазяйства. У нас же картина зовсім інша.

На Хмельниччині фермерський рух не зміг скласти серйозної конкуренції потужному агробізнесу. Хоча з понад півтори тисячі сільгосппідприємств краю дві третини — фермерські господарства, проте в їхніх руках зосереджена не така вже й велика кількість землі. А тим паче малі й середні фермери та одноосібники не можуть зрівнятись із великими агрокомпаніями в забезпеченні матеріально-технічних та залученні фінансових ресурсів. Тож фермери навряд чи зможуть позмагатись з представниками потужного агробізнесу за пріоритетне право купівлі гектарів. До уваги потрібно взяти й те, що невеликі хазяйства практично не мають державної підтримки, а банки часто не надають дрібним сільгоспвиробникам кредитів.

З огляду на це, на думку депутатів, на даному етапі розвиток фермерства за європейським зразком неможливий, а відтак і запуск ринку земель — не є пріоритетним завданням.

Адже продаж землі може призвести до знищення фермерства. А це, як йдеться у зверненні, — шлях до занепаду українського села та стагнації сільських громад, які переважають у територіальному устрої області.

І це лише один аспект наслідків «стратегічного» рішення. Продаж землі позначиться на усіх, без винятку, громадянах України. У воюючій країні землю збирають в кулак, а не відкривають ринок у час кризи, збройного протистояння та пандемії. Тим паче, що країна не готова до запуску ринку з липня ні технічно, ні законодавчо, ні організаційно, ні фінансово. Натомість ризикуємо повторити негативний досвід приватизації 1990-х років, коли народ опинився біля розбитого корита. Тож депутати вимагають від Президента провести всеукраїнський референдум та відтермінувати запровадження ринку землі.

Проект цього звернення, орієнтовно, розглядатимуть депутати на найближчій сесії. Однак вже тепер розгораються дискусії. Якщо частина обранців вважають, що з таким кроком уже добряче запізнились, дочекавшись, що закон ось-ось має набрати чинності, інші навпаки готові обстоювати відкриття земельного ринку.

До речі

Сьогодні Конституційний Суд планує розпочати розгляд справи за поданням народних депутатів щодо відповідності Конституції України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Трансляція на веб-сайті КСУ в рубриці «Відеотрансляція засідань» — http://ccu.gov.ua/stream

Хмельницька область.