Першою представила себе польська спільнота. Урочисті заходи відбулися в Будинку польської культури в місті Бар, тут немало громадян польської національності.

— Форумом «Україна — наш дім» вінничани розпочинають святкові заходи на честь 30-ї річниці Незалежності держави, — наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов. — Такий захід дасть можливість детально ознайомитися з життям наших національних спільнот, накреслити подальші кроки для гармонізації міжнаціональних відносин у регіоні. Вінниччина є прикладом багаторічної україно-польської дружби та співпраці. Маємо глибоке переконання, що Польща й надалі буде стратегічним партнером у процесах євроінтеграції нашої держави.

Народний депутат України Ірина Борзова нагадала учасникам зібрання про Конституційний обов’язок держави сприяти розвитку економічної, мовної, культурної самобутності національних меншин та корінних народів. «Однак статус та права у корінних народів України відсутні, — каже Ірина Борзова.

— Тому Президент держави звертає увагу на необхідність ухвалення Верховною Радою закону, який би врегулював захист самобутності та рівноправності національних меншин. Бо Україна — наш спільний дім. Традиції, свята, мова — це те, чим дорожать кожна людина, кожна нація, і ми це повинні зберігати».

Багаторічна дружба людей різних народів робить їх сильнішими. На цьому наголосив голова Вінницької облради В’ячеслав Соколовий. За його словами, представники національностей, які проживають у нашому краї, як раніше, так і тепер, знаходили і знаходять між собою спільну мову. Посадовець переконаний, що так воно буде й надалі. «У нас тісно переплелися традиції і культури різних народів, і все це зробило всіх нас сильнішими», — стверджує В’ячеслав Соколовий.

До участі у форумі долучився Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські, який подякував організаторам за проведення такого важливого заходу. Дипломат нагадав, що 30 років тому його держава перша у світі на офіційному рівні визнала незалежність України.

Про міжнаціональний розвиток на сучасному етапі говорили і дискутували представники азербайджанської, грузинської, єврейської, литовської, німецької, ромської та інших національностей.

Вінницька область.