Адже сесія знову, вже вкотре, не відбулася — 17 депутатів проігнорували її. Тож це чи не єдине місто в Україні, де досі не ухвалено бюджет. І сталося це через гостре протистояння міського голови та значної частини депутатів.

Ольга Попенко нарікає, що депутати не беруть участі в пленарних засіданнях ради, тривають судові процеси щодо обрання керівних органів ради, депутати нехтують своїми обов’язками. Вона зачитала звернення до Верховної Ради з проханням розпустити Прилуцьку міську раду.

«Ситуація, що склалася в Прилуцькій міській раді, вимагає дострокового припинення повноважень ради в порядку статті 78 Закону «Про місцеве самоврядування», вона стає підставою для призначення позачергових виборів депутатів Прилуцької міської ради», — заявила Ольга Попенко.

Протистояння розгорілося переважно між представниками партій «Батьківщина» та «Рідний дім». Першу з них у Прилуках пов’язують із народним депутатом від «Батьківщини», уродженцем Прилук Валерієм Дубілем, який, власне, є і заступником голови цієї партії. А другу з колишнім народним депутатом, нині — чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком. Останній під час виборів відверто позиціонував себе з цією партією, зокрема, виступав у низці громад, агітуючи за тих чи інших кандидатів.

У Прилуках, на відміну від північних районів Чернігівщини, «Рідний дім» великої переваги не здобув, але рівень довіри виборців дав змогу претендувати на посаду секретаря ради. Партія має другу за кількістю фракцію. Кандидатом став Артем Рожко. Посада — дуже важлива, адже згідно із законодавством саме секретар заміняє голову за потреби.

Прилуцькі депутати розділилися: з головою — обранці від «Батьківщини», «За майбутнє», «Європейської солідарності», а опозиціонерами стали представники «Слуги народу», «Рідного дому», «Сили і честі», ОПЗЖ, Європейської партії. Депутати від «Нашого краю» розділилися — половина за провладну частину, а половина — за опозиційну. 17 на 17 — така чисельно тупикова ситуація у Прилуцькій міськраді.

Спершу секретарем начебто було обрано Артема Рожка, але провладна частина не погодилась і через місяць обрала іншого секретаря — Сергія Чміля від «Європейської солідарності». Ухвала була оскаржена в суді, який фактично не визнав Артема Рожка секретарем. Точніше — Чернігівський окружний адміністративний суд не задовольнив позов депутата Прилуцької міськради від «Рідного дому» Артема Рожка, який позивався з приводу ветування міським головою Ольгою Попенко призначення його на посаді секретаря.

Проте депутати, які виступають проти голови, з таким рішенням не змирилися і пленарні засідання сесії вперто ігнорують. Хоча й заявляють на відео, що готові проголосувати за соціально значущі статті бюджету. При цьому вони, до речі, категорично не згодні з розміром виплат голові ради.

Опозиційні депутати кажуть, що жодного питання, які були обговорені на бюджетній комісії, влада не розглянула. Валентина Трохименко, депутат від «Рідного дому», каже, що жодна з конструктивних пропозицій опозиції в проекті бюджету не врахована. Навіть незважаючи на те, що з початку року вже минуло 5 місяців і бюджет однозначно треба коригувати. Хоча міському голові були передані письмові пропозиції, а депутати, які виступають проти неї, заявили про намір проголосувати.

Олександр Прозур, депутат від партії «Слуга народу»: «Вводиться нова посада заступника голови, а ніхто не може пояснити функції — от хотіння таке є і все. Це розбазарювання коштів міста». Сергій Ткаченко, депутат від Європейської партії:

«Мова йде про мільйони гривень, які влада хоче розбазарити, і ми за такий кошторис не будемо голосувати».

Отже, на Прилуки чекають нові міські вибори. Артем Рожко, який за час протистояння став помітною політичною фігурою в місті, каже: «В політичній кризі, яка склалася сьогодні в Прилуках, влада намагається звинуватити опозиційних депутатів. Я робив усе можливе, щоб не тільки міський голова, а й депутати мали змогу впливати на процеси, які відбуваються в місті. На жаль, конструктивного діалогу з міським головою не відбулося». Нових виборів опозиціонери не бояться:

«Ми готові до будь-якого перебігу подій. Вибори — значить, вибори. Але переобирати потрібно не тільки депутатів, а й міського голову». Проте закон не передбачає обов’язкової «ув’язки» виборів ради і голови. Тож Прилуки чекають чергові політичні потрясіння.

На знімках з відкритих джерел: два опоненти — Ольга Попенко та Артем Рожко.