Він перебуває в обласній комунальній власності в оперативному управлінні КНП «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр». Однак після медичної реформи заклад фактично не працює. На його утримання щорічно витрачається майже 800 тисяч гривень, яких вистачає лише на зарплату охоронців і оплату електроенергії.

«Об’єкт культурної спадщини зносити або перебудовувати протизаконно. Його історична цінність дуже важлива», — каже директор обласного центру охорони культурної спадщини Артур Середин.

Комплекс розташований на території Новоалександровської громади, представники якої пропонують низку варіантів, серед яких — реконструкція його під хостел.

На думку першого заступника голови облради Людмили Любім, необхідно проаналізувати всі можливі ризики таких пропозицій: «Чи будуть в громади кошти на утримання об’єкта і чи потрібен він їй взагалі. Чи краще створити туристичний об’єкт і приєднати до садиби Попова. Чи буде громада в такому разі брати участь в його утриманні, адже це і робочі місця її жителів».

На сьогодні представникам садиби Попова доручили підготувати пропозиції щодо розвитку об’єкта. Громада повинна розробити висновки про необхідність цільового використання майна, потребу в ньому й бажання розбудовувати цю історичну пам’ятку. А фтизіопульмонологічний центр — надати розрахунки нинішніх витрат і аргументувати відмову від цього майна.

Запорізька область.