Верховна Рада України постановляє:

1. Затвердити Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську.

2. Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську Організації Об’єднаних Націй, Європейській Комісії, Європейському Парламенту, Парламентській Асамблеї Ради Європи, Парламентській Асамблеї ОБСЄ, Парламентській Асамблеї НАТО, урядам і парламентам іноземних держав.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Д. РАЗУМКОВ.

м. Київ,
3 червня 2021 року.
№ 1523-ІХ.

ЗАЯВА Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську

23 травня 2021 року пасажирський літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни —Вільнюс, був змушений через залучення білоруського військового винищувача здійснити посадку в аеропорту «Мінськ». Цивільний літак перевозив понад 120 пасажирів. На його борту знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, якого разом з громадянкою Російської Федерації Софією Сапегою було знято з літака і затримано білоруськими правоохоронними органами.

Вчиненням цього примусового акту посадки пасажирського літака білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Такі дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації і становлять загрозу міжнародній безпеці, в тому числі безпеці руху повітряного транспорту.

Міжнародна організація цивільної авіації повинна невідкладно провести розслідування цього неприйнятного акту з відповідними наслідками для тих, хто його вчинив.

Верховна Рада України рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair та затримання Романа Протасевича. Це є черговим проявом наступу білоруської влади на політичну опозицію, на свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі.

Верховна Рада України закликає білоруську владу негайно звільнити Романа Протасевича і всіх політичних в’язнів, зупинити свавілля і тортури, до яких вдаються органи безпеки Білорусі стосовно утримуваних під вартою громадян Білорусі, а також гарантувати повагу до прав людини відповідно до міжнародних зобо-в’язань.

Верховна Рада України підтверджує цілковиту солідарність зі своїми міжнародними партнерами, передусім з держав—членів Європейського Союзу та США, у тому числі щодо припинення повітряних сполучень з Республікою Білорусь.

Верховна Рада України також повністю підтримує дії Кабінету Міністрів України, який з метою забезпечення безпеки цивільної авіації та суспільства одним із перших серед європейських держав запровадив заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь з 26 травня 2021 року та посилив «повітряні санкції» щодо білоруських авіакомпаній з 28 травня 2021 року.