Про розвиток університету, перші підсумки його роботи та подальші перспективи в інтерв’ю газеті «Голос України» розповів кандидат політичних наук, професор, ректор Маріупольського державного університету, заслужений працівник освіти України Микола ТРОФИМЕНКО (на знімку).

Університет, немов антична споруда, міцно тримається за рахунок колон

— Пане Миколо, які факультети і структурні підрозділи входять до складу університету? Наскільки розвинена навчальна база закладу, з чого вона складається?

— Якщо уявити Маріупольський державний університет античною спорудою, яка міцно тримається за рахунок колон, то цими стовпами, надійною підтримкою будівлі, є наші факультети, бухгалтерська служба та 12 відділів. До того ж неможливо уявити повноцінну роботу МДУ без навчальних лабораторій із розвитку дистанційного навчання та автоматизованих систем управління, забезпечення якості освіти, організації практик та працевлаштування випускників.

У структурі Маріупольського університету п’ять факультетів — економіко-правовий, історичний, іноземних мов, грецької філології та перекладу, філології та масових комунікацій. Ми активно працюємо над створенням шостого факультету — психолого-педагогічного. Саме він стане освітнім майданчиком для підготовки майбутніх вихователів дитячих садочків і вчителів початкової школи, а також фахівців із фізичного та психологічного здоров’я.

Кожного року до МДУ вступає багато молоді із зарубіжжя та різних областей України, зокрема, з тимчасово окупованих територій. Для цих студентів університет пропонує заселення у гуртожиток. До речі, один із кращих у місті! Виш приділяє велику увагу гуртожитку, щоб наші гості почувалися зручно, майже як удома. Також розташування гуртожитку досить вдале — у пішій доступності до всіх факультетів МДУ.

За роки свого становлення і розвитку Маріупольський університет розробив власну модель міжнародної співпраці. Завдяки цьому на його базі активно працюють Інститут українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень, Представництво Європейської організації публічного права в Україні, Центр Балто-Чорноморських регіональних досліджень, Інформаційний центр Європейського Союзу, Італійський і Польський культурні центри.

Підготовку майбутніх вступників, культурну та мовну адаптацію студентів МДУ з інших країн здійснює Центр довузівської підготовки та роботи з іноземними студентами. Творчий потенціал студентів розвиває Молодіжний центр, він же сприяє цікавому дозвіллю хлопців і дівчат у стінах університету. За актуальні, сучасні знання для вже практикуючих фахівців відповідає Центр підвищення кваліфікації та післядипломної освіти.

Гордість Маріупольського університету — Музей історії та археології, а також археологічна експедиція, яка працює при ньому. До речі, археологічна експедиція МДУ — єдина на півдні Донеччини, яка має право проводити розкопки. Приємно, що кожний польовий сезон проходить насичено та результативно, тому знахідки археологів МДУ завжди поповнюють фонди Маріупольського краєзнавчого музею і Музею історії та археології.

Якісну підготовку студентів за філологічними, економічними, юридичними, педагогічними та IT спеціальностями здійснює 21 кафедра. Науково-викладацький склад представлений 140 кандидатами наук та докторами наук, яких в університеті 42. Викладачі вишу — активні учасники наукових та освітніх заходів. Результати своїх досліджень вони представляють на всеукраїнських і міжнародних конференціях і форумах, а завдяки партнерству з польськими, італійськими, німецькими та грецькими закладами освіти — переймають європейський досвід викладання. Крім того, викладачів МДУ регулярно запрошують читати лекції для студентів грецьких університетів.

Приємно, що особистий внесок наших викладачів у розвиток вітчизняної освіти і науки відзначають на рівні країни, області та міста. Кожного року до Дня науки і Дня працівників освіти вони отримують медалі, грамоти і подяки від МОН України, НАПН України, Донецької облдержадміністрації, Маріупольської міської ради. Крім того, серед викладачів МДУ сім заслужених працівників освіти, заслужений працівник культури, заслужений діяч науки і техніки, заслужений працівник промисловості.

Для того, щоб студенти могли повноцінно здобувати освіту в університеті, навіть в умовах карантину, ми активно працюємо над вдосконаленням матеріально-технічної бази, дистанційних технологій навчання та програмного забезпечення освітнього процесу.

Фонд Наукової бібліотеки МДУ один із найбільших у місті і постійно поповнюється сучасною профільною літературою. Нині в бібліотеці активно триває робота над оцифруванням книжок за допомогою спеціального сучасного обладнання. Крім того, на базі університету працює Бібліотека елліністичних студій імені Костянтиноса Левендіса. Її фонд становить справжню цінність — понад 18 тисяч книг новогрецькою, англійською, німецькою, італійською, латинською мовами. Бібліотекою активно користуються як студенти і викладачі МДУ, так і дослідники з інших університетів України.

Теоретичні знання, отримані на лекціях, студенти застосовують на практиці в профільних лабораторіях і студіях, які є на кожному факультеті. Цього року МДУ долучився до спеціальної програми для покращення вищої освіти в галузі кібербезпеки від проекту USAID. Завдяки цьому майбутні захисники кіберпростору не тільки навчатимуться за методиками американських вишів, а й практикуватимуться у модернізованій навчальній лабораторії інформаційної та кібернетичної безпеки. Крім того, університет активно працює над створенням лабораторії інклюзивної освіти. Саме вона дозволить майбутнім педагогам набувати необхідні практичні навички для роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби.

Забезпечення умов для молоді з ТОТ — один із пріоритетів

— Маріупольський державний університет визначений одним із дев’яти закладів вищої освіти, в яких діють освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Розкажіть, як організовано цей напрям діяльності? Чи є певні проблеми, з якими доводиться стикатися під час роботи з вступниками з ТОТ, та як вони вирішуються?

— З моменту відкриття освітніх центрів «Донбас-Україна» і «Крим-Україна» університет створює всі необхідні умови для молоді з тимчасово окупованих територій (ТОТ): поселення у гуртожиток, замовлення додаткових бюджетних місць, допомога в отриманні документів про освіту, організація спрощеної процедури вступу. Минулого року ми стали не тільки найпопулярнішим закладом вищої освіти Маріуполя серед молоді з ТОТ, а й увійшли до п’ятірки вишів України за кількістю зарахованих через освітній центр. Також, хотів би відзначити, що Маріупольський університет приєднався до реалізації пілотного проекту безоплатних підготовчих курсів для дітей цієї категорії. Приємно, що МОН України обрав нас та ще вісім університетів для реалізації цього проекту, хоча в Україні 195 вишів, на базі яких працюють центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна».

Беручи до уваги останні події, дедалі частіше стикаємося з труднощами особистого звернення вступників, яким складно дістатися до міста в умовах закритих КПВВ. Пройти підготовчі курси молодь може дистанційно, а ось подати документи на вступ потрібно особисто. На цей випадок абітурієнтам, які планують подавати документи до Маріупольського державного університету, приймальна комісія вишу готує запрошення, з яким вступник може перетнути КПВВ.

На часі — створення сучасного науково-освітнього простору

— При університеті створюється Музей науки, який має стати одним із найважливіших проектів для всього регіону. В чому полягатиме унікальність цього музею та хто поповнюватиме його зібрання?

— Як ви знаєте, минулого року відбулося урочисте відкриття першого в Україні інтерактивного Музею науки Малої академії наук. Ця подія стала поштовхом для створення центрів науки в усіх регіонах. Маріупольський університет став одним із перших учасників цього масштабного проекту, і на базі одного з наших навчальних корпусів буде створений такий сучасний науково-освітній простір. Це цікавий і доступний спосіб показати відвідувачам, що наука — всюди.

У Музеї науки на базі нашого університету будуть передбачені тематичні зони з енергетики, фізики, анатомії людини, які загалом налічуватимуть 60 експонатів. Серед них, наприклад, тренажери, що демонструватимуть енергію хвиль, потоки вітру, кольорові тіні або розкриють секрет Бермудського трикутника. Половина з них буде мобільними, тобто музеї матимуть змогу за потреби обмінюватися між собою.

Для університету Музей науки — це імпульс для розвитку освітніх програм з підготовки фахівців у галузі природничих наук: викладачів фізики, хімії, біології, математики. У свою чергу для Маріуполя це буде супертуристичний магніт.

— Як вибудовується робота університету з міжнародними партнерами?

— Міжнародні зв’язки та їх розвиток є одним із пріоритетних напрямів діяльності Маріупольського університету. За роки свого існування МДУ розробив власну модель міжнародної співпраці, яка передбачає комплексне співробітництво з державними установами іноземних країн, адміністраціями, меріями та провідними вишами.

Обставини, що склались у міжнародному середовищі в 2020 році, звісно, наклали свій відбиток на хід і розвиток відносин між МДУ та його іноземними партнерами. Проте, навіть незважаючи на карантинні обмеження, ми продовжили шукати можливості для зміцнення вже існуючих зв’язків і для розвитку нових. На базі МДУ традиційно відбуваються міжнародні семінари і науково-практичні конференції за участі іноземних партнерів та стейкхолдерів. Тільки тепер переважна більшість з них успішно проводиться в онлайн-форматі.

Одним із аспектів міжнародного співробітництва МДУ є прийом іноземних делегацій та робота згідно з підписаними двосторонніми угодами. Що стосується прийому іноземних делегацій, то університет, на жаль, з відомих причин, не мав змоги утримати показники останніх декількох років. Проте нам вдалося зберегти й розширити коло іноземних партнерів. За минулий рік Маріупольський університет уклав 119 угод про співробітництво.

Крім цього, МДУ продовжує роботу як член Європейської асоціації університетів, Європейської організації публічного права, Мережі Середземноморських університетів, Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи та Мережі університетів Чорноморського регіону.

Єдиний класичний виш у Донецькій області

— Наведіть довідкову інформацію для вступників. Чим має бути привабливим для абітурієнтів навчання саме в МДУ?

— Цього року Маріупольський державний університет святкуватиме своє 30-річчя, як і наша незалежна Україна. За цей час ми пройшли декілька трансформацій і тримаємо статус освітнього закладу з IV, найвищим, рівнем акредитації та єдиного класичного вишу в Донецькій області.

МДУ — це осередок якісної підготовки висококваліфікованих фахівців: економістів, юристів, вчителів, психологів, дипломатів, перекладачів, журналістів — інтелектуальної еліти суспільства. Загалом ми здійснюємо підготовку фахівців за 40 бакалаврськими та 32 магістерськими програмами, деякі з них є унікальними для регіону.

Університет відомий широкою мережею міжнародних контактів та стійким авторитетом у вітчизняній і зарубіжній науково-педагогічній громадськості. Завдяки цьому перед студентами вишу відкривається безліч можливостей для міжнародних стажувань та наукових досліджень.

За останні п’ять років понад 1000 викладачів, аспірантів і студентів МДУ взяли участь у міжнародних освітніх, наукових та культурних програмах за кордоном. На сьогодні університет реалізує понад 100 угод про міжнародне співробітництво — з університетами, науковими установами, обласними й міськими адміністраціями, громадськими організаціями та фондами зарубіжних країн.

Маріупольський університет пишається своїми науковими школами з теорії міждержавного та регіонального співробітництва, проблем інформаційної політики та соціального інжинірингу, історіографії історії України, дошкільної освіти та міжнародної економіки. Починаючи з першого курсу молодь долучається до дослідницької спільноти вишу, поглиблено вивчаючи різні галузі знань у студентських наукових товариствах.

Приємно, що МДУ — це не тільки лекції, семінари та лабораторні. В університеті молодь може розкрити свій творчий потенціал, долучившись до ансамблю народного танцю «Промінь», ансамблю сучасного танцю Equilibrium, театрально-музичного колективу Tallent або вокальної студії «Сопрано», яка, до речі, також претендує на звання народного аматорського колективу.

За роки своєї діяльності Маріупольський університет підготував понад 20 тисяч висококваліфікованих фахівців. Завдяки отриманим знанням і практичним навичкам випускники вишу мають високий рівень конкурентоспроможності, що підтверджується їхнім успішним працевлаштуванням, у тому числі, в країнах Європи та США. Майже 1000 випускників університету працюють і продовжують навчання за кордоном — у більш як 30 країнах.

Про Маріупольський державний університет можна говорити багато, адже це сучасний і прогресивний виш із великим потенціалом. Ми робимо все, щоб МДУ не припиняв свого динамічного розвитку та постійно удосконалювався. Майбутнє за молоддю, і воно починається зі спеціальності, до якої лежить душа, та з правильно обраного закладу вищої освіти.

Фото прес-служби Маріупольського державного університету.

Контакти приймальної комісії МДУ:
адреса: пр. Будівельників,
129а, І поверх, каб. 112;
телефони: (0629) 58-70-52, (050) 828-03-03, (096) 743-74-43;
E-mail: enrollment@mdu.in.ua