Як завжди, він привернув увагу багатьох, бо нечасто вдається побачити в одному місці таку кількість людей, схожих один на одного як дві краплі води.

Кількість охочих взяти участь у параді з роками тільки зростає. Якщо на перший прийшло приблизно три десятки братів та сестер, то два роки тому хмельничани встановили рекорд України, зібравши разом 88 схожих пар. Але тепер і цей рекорд побили: майже сто родин близнюків взяли участь у параді!

Їх народжується дедалі більше. Не відстають і трійнята: тільки цьогоріч у двох родинах хмельничан з’явились на світ трійні.

Якщо в перших парадах участь брали переважно діти, то тепер не відмовляють собі у задоволенні пройти у святковій колоні і дорослі. Перші учасники давно підросли, проте продовжують пишатися своєю приналежністю до цієї касти обраних природою.

А відкривають парад уже традиційно найменші учасники, ті, хто лише нещодавно народився. Тих, хто ще не навчився ходити самостійно, батьки провезли у візочках.

Ділити один світ на двох близнюки та двійнята починають від самого народження. Неймовірна близькість залишається між ними на все життя. При цьому — і для них самих, і для батьків — усе множиться на два. Подвійні клопоти, хвороби, переживання... Але й приємність від того, що у тебе є твоя копія, набагато більша.

Далеко не всім близнятам у дорослому житті вдається повторити «успіх» своїх батьків. Так, уже дорослі сестри Олена та Тетяна розповіли, що мають свої сім’ї, і у кожної народилось по одному сину. Але в родинах сподіваються, що генетика ще «запрацює». До мам-близнят і їх бажання бути максимально схожими одна на одну в родині настільки звикли, що тепер і дружини синів часом не проти одягнутись в однакове.

Близнятам робити це неважко, бо, як правило, смаки у них часто збігаються. Тож домовитись, в якому наряді піти на вечірку, а в якому — на прогулянку, нескладно. Хоча і без певних непорозумінь у родинах не обходиться. Але і батьки, і діти зазначають, що, як правило, тривають сварки недовго, бо жити один без одного живі копії просто не можуть.

Так само важко обходитись без своїх близьких і дітлахам, які після параду близнюків взяли участь в інклюзивному дитячому модному показі «Окрилені ангели». Для багатьох із них це була чи не перша можливість у житті виступити перед таким широким загалом. Як розповіли організатори показу, ці діти мають важкі діагнози, орфанні захворювання, дехто обмежений у пересуванні, і практично всі вони відчувають гострий дефіцит спілкування. Тому з радістю взяли участь у демонстрації одягу.

Більшість моделей була створена спеціально для них. Щасливі та гарно вбрані, діти демонстрували всім, що й справді є «окриленими ангелами». Для них важливим було відчути себе не стільки моделями, скільки такими ж гарними і безпосередніми дітьми, як і їх ровесники.

А загалом усі родини, які взяли участь у параді та дефіле, були впевнені в одному: хоч би які подарунки, сюрпризи чи випробування приготувала для них природа, головною залишається любов.

Хмельницький.

Фото надано автором.