Як повідомила начальник Служби у справах дітей Луганської ОДА Раїса РОДІНА (на знімку), минулого року в області створено чотири ДБСТ, сім прийомних сімей, на виховання влаштовано 35 дітей. Цьогоріч — один дитбудинок, три прийомні сім’ї, влаштовано 30 дітей. Лідером за цим показником є Лисичанськ, де створено сім ДБСТ.

Загалом в області діють 26 ДБСТ та 79 прийомних сімей, де виховується 341 дитина-сирота та позбавлена батьківського піклування. На первинному обліку в службах у справах дітей виконкомів міських, сільських, селищних рад, райдержадміністрацій Луганщини перебуває ще 1421.

Упродовж 2020 року в області було всиновлено 26 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Із них 24 — українськими громадянами, дві — іноземними. За словами начальника служби, торік показники усиновлення дещо знизились через запровадження на території країни карантинних обмежень. Цьогоріч уже семеро дітей усиновлено нашими співгромадянами.

«Однією з проблем є те, що сім’ї найчастіше бажають усиновити одну дитину віком до п’яти років. Що стосується кандидатів в усиновлювачі, то на обліку нині є 27 таких сімей, — сказала Раїса Родіна. — На місцевому обліку перебувають 364 дитини, які підлягають усиновленню. Із них 246 дітей мають братів, сестер, 31 дитина — з інвалідністю. Крім того, під опікою і піклуванням перебувають 1010 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Минулого року під опіку й піклування влаштовано 129 дітей, у І кварталі 2021-го — 33. Загалом сімейними формами виховання в області охоплено 88,8% від загальної кількості таких дітей. Також у регіоні створено дев’ять сімей патронатних вихователів. На тимчасовий догляд та реабілітацію туди влаштовано 16 дітей».

Раїса Родіна зазначила, що для подолання соціального сирітства, дитячої бездоглядності та запобігання правопорушенням серед неповнолітніх у Луганській області регулярно організовуються профілактичні рейди «Діти вулиці», «Вокзал», «Урок». Зокрема, впродовж 2020 року проведено 696 профілактичних рейдів та обстежено 1969 сімей. У першому кварталі 2021-го відбулося 108 таких рейдів, під час яких обстежено 346 сімей.

Луганська область.

Фото з відкритих джерел.