Першу операцію виконали кардіохірурги Станіслав Фанта та Олег Дідур.

Рятувати пацієнтів від інфарктів тут могли ще три роки тому, коли придбали дороговартісне обладнання. Однак весь цей час воно простоювало. Чому?

— Не вдавалося знайти кошти на реконструкцію і ремонт приміщення для центру, — розповів «Голосу України» директор комунального підприємства «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування» Василь Чепелюк. — Гроші на закупівлю ангіографа й іншого обладнання надала держава за програмою ЄБРР за умови, що приміщення підготуємо за місцеві кошти. Весь цей час збирали їх у складчину.

За інформацією обласного департаменту охорони здоров’я, за обладнання іноземного виробництва заплатили 22,3 мільйона гривень, підготовка приміщення центру стала в 21 мільйон. У створенні нового центру особисто допоміг голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов. «Якби не його втручання й безпосередня участь, обладнання й далі припадало б пилюкою», — кажуть у лікарні.

Першу операцію виконав кардіохірург Олег Дідур. Він має сім років стажу хірурга в лікарні, пройшов спеціалізацію з інтервенційної кардіології в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова і може самостійно проводити коронарографію, тобто обстеження судин, і стентування. Разом з ним оперував його наставник з інституту Амосова Станіслав Фанта, лікар-кардіохірург відділення рентгенхірургічних методів діагностики та лікування захворювань серця та судин.

Ще два хірурги з лікарні нині стажуються у Києві і наприкінці літа почнуть оперувати у новому центрі.

Першим, кого тут оперували на серці, став 68-річний чоловік.

«Пацієнт потребував обов’язкового оперативного втручання, адже його судини були уражені на 90 відсотків, — розповів хірург Олег Дідур. — Процес їх звуження необхідно було зупиняти терміново».

Операція тривала півгодини і минула успішно. Виконали її за кошти державної програми.

Наступного дня, 9 червня, до лікарні прибув директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні Амосова, академік НАМН України, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Василь Лазоришинець. Під час спілкування з пацієнтом той розповів, що почувається добре, запитував, чи можна буде йому... рибалити. «Навіть танцювати можна», — почув у відповідь від медичного світила.

«Відкриття такого центру — це величезна подія загальнодержавного значення, — сказав Василь Лазоришинець. — На початку 90-х років минулого століття у нас було тільки два такі заклади. Могилів-Подільський став уже сорок дев’ятим. Кардіохірурги покликані запобігати інфарктам, а якщо таке станеться, то протягом 90—120 хвилин вони мають відкрити коронарну артерію та відновити кровотік».

Того ж дня Василь Лазоришинець взяв участь у медичному форумі «Актуальні питання серцево-судинної хірургії», що відбувся на базі Вінницького національного медичного університету імені Пирогова.

Довідково

У структурі летальності серцево-судинні захворювання на першому місці у нашій державі. Вони становлять приблизно 70 відсотків, у світі — 32 відсотки.

Інформація до роздумів

Раніше кількість інфарктів в Україні становила протягом року 50 тисяч, а смертність від них — 14—27 відсотків. Нині інфарктів за рік зменшилося на десять тисяч, а смертність становить 10—21 відсоток.

У 2020 році у всіх кардіоцентрах держави виконали 18 тисяч операцій, у 2019-му — 25 тисяч.

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.