Голови громад області побували на екскурсіях у Інформаційному центрі «Полісся» та Навчально-тренувальному центрі ВП «Рівненська АЕС», оглянули матеріально-технічну базу Вараського ліцею № 1, дошкільного навчального закладу № 8, стадіону «Ізотоп».

Під час зустрічі з вараським міським головою Олександром Мензулом обговорили актуальні та проблемні питання, що нині виникають у громадах. Це, зокрема, проблема збирання сміття, утримання полігонів твердих побутових відходів. Також колеги цікавилися тим, як влаштована у Вараській громаді робота старост, ставили питання про розвиток інфраструктури тощо.

Члени асоціації проголосували за звернення до органів державної влади щодо повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення та встановлення пільгового тарифу на електроенергію для юридичних осіб у 30-кілометрових зонах АЕС.

Делегація також побувала у Володимирецькій територіальній громаді, яку очолює Василь Ковенько, зустрілася з керівниками новоствореного Вараського району.

Члени асоціації на засіданні розглянули та схвалили звернення до центральних органів державної влади щодо місця сплати податку на доходи фізичних осіб — ПДФО. Сьогодні цей податок — значна частина власних доходів громад. Він сплачується за місцем реєстрації роботодавця. Члени асоціації пропонують, щоб ПДФО платили працівники за місцем їх фактичного проживання. Вони кажуть, що в такому разі надходження у сільські громади зростуть, бо жителі сіл, які працюють у містах, платитимуть податки там, де живуть.

Окремо зупинилися на розподілі ПДФО. Сьогодні у місцеві бюджети іде 60%, а в державний — 40%. Асоціація просить збільшити відсоток ПДФО, що лишається громадам.

— Ми працювали у Вараському районі два дні. Ознайомилися з новою адміністративною одиницею, з новими громадами, побачили інфраструктуру Вараша та невеликих населених пунктів. Із головами громад ми вивчаємо досвід, ділимося проблемами, обмінюємося думками. Обговорили і важливе питання щодо відновлення пільг на електроенергію, котрі були скасовані для 30-кілометрової зони АЕС, а також розподіл ПДФО, — підсумував голова Бугринської громади, голова Асоціації «Об’єднані територіальні громади Рівненщини» Сергій Пилипчук.