Нагадаємо, що прокуратура Нідерландів висунула звинувачення у вбивстві пасажирів літака проти трьох громадян Росії — Ігоря Гіркіна («Стрєлков»), Олега Пулатова, Сергія Дубинського і одного громадянина України — Леоніда Харченка.

Суд заслухав людину, яка входила до групи Леоніда Харченка і перебувала на блокпосту неподалік Первомайського, де, згідно з версією міжнародної Спільної слідчої групи (JIT), бельгійських експертів та експертів із Нідерландів, й була точка запуску ракети ЗРК «Бук».

Окрім того, було оприлюднено нові записи переговорів обвинувачених. Як повідомляє BBC, у суді заслухали записи розмови Сергія Дубинського, який на той момент був главою так званої «розвідки ДНР», із заступником командира батальйону «Восток» «ДНР» Олександром Семеновим, переговори Дубинського з Ігорем Гіркіним, який називав себе «міністром оборони ДНР», та з підлеглими Дубинського. В оприлюднених записах йшлося, зокрема, про доставку «Бука», особливості його транспортування та охорону. Також оприлюднено записи розмов, зроблені за кілька днів до катастрофи МН17. У них Ігор Гіркін розповідав про тяжке становище «ДНР» в боях з українською армією і просив надати йому засоби ППО, щоб протистояти українським військовим літакам.

Оприлюднені розмови, що відбулися 16 і 17 липня 2014 року, перехопила СБУ і пізніше передала JIT. Слідство також змогло знайти і придбати супутниковий знімок від 17 липня 2014 року, на якому видно машину, схожу на «Бук», що рухається в складі колони в місті Макіївка. У суді вважають, що дані розмови підтверджуються фото- і відеоматеріалами, знятими очевидцями подій 16—18 липня 2014 року на Донбасі, а також показаннями свідків.