Президент концерну, голова правління Юрій Бубес, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак під час ознайомлення з роботою заводу «Електронмаш» приватного акціонерного товариства «КОНЦЕРН-ЕЛЕКТРОН».

У цеху заводу «Електронмаш».

Сьогодні він візьме участь у роботі VIIІ Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування та в інших заходах, а вчора голова парламенту знайомився із промисловим потенціалом Львівської області. «Сподіваюся, що ми зможемо рухатися далі, робити так, щоб українська промисловість відроджувалася. Те, що залежатиме від Верховної Ради, ми все робитимемо. Низку законопроектів уже прийнято, а деякі інші, що можуть дати серйозний поштовх для залучення інвестицій, перебувають на розгляді. Лише спільно ми можемо зробити так, щоб у нашій державі відроджувалася промисловість, створювалися нові робочі місця, а це податки, це розвиток країни, це те, на що повинні бути спрямовані наші з вами зусилля», — зазначив Дмитро Разумков під час відвідання заводу «Електронмаш», підкресливши, що влада повинна докладати максимальних зусиль, щоб підтримати українську промисловість.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час ознайомлення з продукцією Державного підприємства «Львівський бронетанковий завод».

Дати новий поштовх розвитку економіки

Робоча поїздка Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова на Львівщину розпочалася з відвідин концерну «Електрон», одного з найуспішніших виробників України, де не тільки зберегли, а й розширили виробництво та випускають сучасну конкурентоспроможну продукцію.

Президент концерну Юрій Бубес під час огляду виставки розповів про продукцію, яку нині виготовляють на «Електроні». Найбільша гордість — це електробуси, трамваї, тролейбуси.

На заводі концерну — «Електронмаші» — гості ознайомилися з сучасним виробництвом та поспілкувалися з працівниками. Перевагою трамваїв його виробництва є те, що встановлені на них тягові електродвигуни відзначаються надійністю в експлуатації та відмінними енергетичними та динамічними характеристиками, а комфортні вагони відповідають сучасним європейським вимогам до міського електротранспорту.

Остання новинка заводу «Електронмаш» — електробуси нового покоління, розраховані на 100 пасажирів. Низькі експлуатаційні затрати, відсутність шкідливих викидів, простота в обслуговуванні зробили електробуси найперспективнішим видом пасажирського транспорту сучасного міста.

Концерн «Електрон» — один з небагатьох колишніх гігантів радянської економіки, який зумів перебудуватися й успішно розвивається.

Після знайомства з підприємством Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у конференц-залі «Електрона» взяв участь у круглому столі з бізнесменами та підприємцями на тему «Промисловість як драйвер зростання економіки та створення нових робочих місць». Головна тема цього діалогу — це захист власного ринку, розвиток промисловості та збереження робочих місць.

Для цього, як вважають виробничники, потрібно прийняти у Верховній Раді низку законодавчих актів. Зокрема, закон «Про локалізацію виробництва», внести зміни до Податкового та Митного кодексів щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту. Необхідно створити законодавчу та нормативну базу для диверсифікації українською продукції у бік вищого рівня обробки та доданої вартості, нарощення обсягів експорту через зняття бар’єрів.

Президент концерну «Електрон» Юрій Бубес перед початком круглого столу повідомив «Голосу України», що координація дій законодавців та роботодавців у напрямку формування прозорого та прогнозованого бізнес-середовища пришвидшить розвиток вітчизняної економіки. «На цій зустрічі народні депутати побачили діючі українські підприємства, які за 30 років не отримали жодної копійки дотацій, інвестицій від держави, власними силами зберегли все, що було напрацьоване, і розвинули нові технології, розширили виробництво. 20 тисяч «електронівців», які дотичні до нашого концерну, очікують, що ухвалені закони сприятимуть надходженню нових інвестицій у виробництво, підвищенню зарплати, поліпшенню соціальних пакетів для працівників та наповненню бюджетів. А бюджет забезпечить і медичне обслуговування, і навчання, і розвиток науки, яку ми також зберегли на нашому підприємстві», — наголосив Юрій Бубес.

Окреслили законодавчі інтереси промисловців

Після огляду виробничих цехів заводу «Електронмаш» концерну «Електрон» Федерація роботодавців України передала Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову 150 тисяч підписів на підтримку законопроекту «Про локалізацію виробництва» та інших необхідних змін до законодавства, які б стимулювали розвиток машинобудування. Вони були зібрані на чотирьох тисячах українських підприємств різних галузей економіки.

«Сьогодні ми бачимо зміни на «Електроні», зміни на краще, — заявив Дмитро Разумков. — Його продукцію експортують до 30 країн. Це серйозна заявка на успіх. Я розумію, що за останні роки ситуація, зокрема з коронавірусом, сильно вплинула на економіку всіх держав».

Голова парламенту розповів про законопроекти, які були ухвалені на підтримку економіки, серед яких законопроект про індустріальні парки. Але питання локалізації у зв’язку з положеннями Угоди про асоціацією з ЄС залишається дискусійним, не всі фракції його підтримують. Водночас Дмитро Разумков зазначив, що він пропонуватиме народним депутатам підтримати цей законопроект.

Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов у виступі під час круглого столу «Промисловість як драйвер зростання економіки та створення нових робочих місць» наголосив на важливості для вітчизняної машинобудівної промисловості законопроекту про локалізацію як нового інструменту стимулювання розвитку виробництва та проблематиці системи публічних закупівель в Україні. На його думку, запровадження обов’язкової локалізації на рівні 10—40% дасть дуже позитивні результати: ВВП зросте на 3,9%, податкові надходження до бюджету — на 8,3%, зростання продукції переробної промисловості становитиме 10,7%, буде збережено 200 тисяч робочих місць та створено до 60 тисяч нових.

Учасники круглого столу детально зупинилися на законопроектах, які стосуються електротранспорту. Зокрема, вони вважають, що ухвалення законопроекту «Про локалізацію виробництва» дозволить вирішити багато питань з розвитку національного виробництва, насамперед машинобудування. Проблема в тому, що на сьогодні, ще не створивши додаткової вартості, вони вже платять великі податки з комплектації та продукції, яку їм поставляють субпідрядники та постачальники. У такий спосіб миттєво вимиваються кошти, які й так під дуже великі й великі відсотки вони беруть у наших банків. Тож виробник залишається сам на сам з фінансовими проблемами, з проблемою інвестицій у підприємство.

Вихід вони пропонують такий: податок на додану вартість повинен платитися після створення доданої вартості на одиницю продукції. Так гроші не будуть вимиватися, а вчасно вкладатимуться у виробництво, що не завдасть шкоди фінансовій системі.

Законопроект «Про локалізацію виробництва» — це захист українських національних виробників. Це не преференції, це не якась подачка для виробників. Це вирівнювання умов конкурентоспроможності на українському ринку для всіх учасників», — вважають виробничники.

Учасники дискусії також категорично висловилися про деякі законопроекти, які Федерація роботодавців України не підтримує.

Під час першого дня перебування на Львівщині Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також відвідав бронетанковий завод, що виготовляє та ремонтує військову техніку. Це державне підприємство входить до п’ятірки найбільших платників податків області. Тут працює понад 700 робітників.

Нещодавно бронетанковий завод, що входить до «Укроборонпрому», передав українським військовим п’ять модернізованих танків Т-64 і Т-72. Вони укомплектовані сучасними системами управління вогнем та комунікації, приладами нічного та денного бачення, супутниковою навігацією та динамічним захистом.

Львів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Більше фото тут.