ЦВК оголосила, що до боротьби за 240 депутатських мандатів до Народних зборів допущено 23 партії і коаліції.

ЗМІ зазначають, що це вже другі вибори, які проводяться з початку пандемії COVID-19. Але якщо 4 квітня, коли відбулися чергові вибори, показники захворюваності й смертності в країні були дуже високими, то зараз, як запевняє заступник міністра охорони здоров'я службового уряду Александр Златанов, захворюваність впала до 50 осіб на 100 тисяч населення. Тому експерти міністерства обговорюють із епідеміологами та всіма зацікавленими відомствами можливість скасування обов'язкового носіння захисних масок для вакцинованих працівників невеликих магазинів і робочих колективів, тренажерних залів, перукарень, готелів.

На думку експертів, це сприятиме й збільшенню явки виборців. Виборча активність має виключити ситуацію, що склалася після квітневих виборів, коли жодна з партій не змогла сформувати уряд і президентові довелося призначати нові вибори. Щоправда, депутати Народних зборів 45-го скликання встигли внести зміни до Виборчого кодексу, які, на їхню думку, не створять попередньої патової ситуації. Зокрема, вперше в історії країни виборцям доведеться користуватися спеціальними машинами для голосування. Паперові бюлетені надійдуть лише на ті ділянки, де в списках менше 300 громадян, які мають право на голос. Ними запропонують голосувати виборцям, котрі перебувають у лікарнях, спеціалізованих установах і на плавальних суднах.

Але ось як буде організовано голосування громадян Болгарії, котрі живуть за кордоном, дотепер неясно. Річ у тому, що ЦВК і компанія-постачальник машин для голосування не змогли погодити ціну на додаткові 1500 пристроїв, які мали надійти у виборчі комісії, створені в дипломатичних представництвах Болгарії в інших країнах. Тож не виключено, що болгарським громадянам доведеться голосувати за старим звичаєм - з паперовими бюлетенями й прозорими урнами.